• Április 29. hétfő, Péter
Közélet 2023. október 3. 09:00

Olasz testvérvárosával erősítette meg kapcsolatát Kalocsa

Olasz testvérvárosával erősítette meg kapcsolatát Kalocsa
2017. szeptember 18-án írt alá testvérvárosi szerződést Kalocsa és az olaszországi Altino településvezetője, melyet a fél évtizedes jubileum alkalmából dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármestere és Vincenzo Muratelli, Altino polgármestere szeptember 8-án, a XXXII. Paprika- és Gasztro Fesztivál nyitóeseményeként írt alá ünnepélyesen a városházán.

Hirdetés

Hirdetés

A két nemzeti himnusz elhangzását követően dr. Filvig Géza köszöntötte a vendégeket, majd felidézte, hogy Kalocsának több évre, több évtizedre visszanyúló testvérvárosi kapcsolatai vannak, amelyeket a város évek óta ápol és büszke rájuk. Altino és Kalocsa partnersége az Európai Régiók és Települések Tanácsának olasz szekciója kezdeményezésére indult, a Tanács tolmácsolta Altino szándékát, hogy a település együttműködési lehetőséget keres egy magyarországi partnertelepüléssel. Így esett a választás Kalocsára. A két várost szorosan összeköti a paprikatermesztés, ugyanis Altinoban is ezzel foglalkoznak. A testvérvárosi megállapodás fontos célja, hogy a települések egymás paprikatermesztéshez fűződő hagyományaival megismerkedjenek, azonban a két várost nem csupán a fűszernövény termesztése köti össze. A kapcsolat elmélyítése kiterjed a kulturális-, gasztronómiai és népművészeti értékekre, a két település lakosai közötti barátság elmélyítésére, hogy ezáltal is közösen képviseljék, őrizzék az európai értékeket. A polgármester megköszönte, hogy az altinoiak elfogadták a meghívást, és reményét fejezte ki, hogy a paprikafesztivál végén élményekkel gazdagodva utaznak haza, város, a kalocsai paprika jó hírét viszik hazájukba.

Vincenzo Muratelli, Altino polgármestere elmondta: megtisztelő számára, hogy itt lehet, és megerősítheti a Kalocsával fennálló partnerséget és barátságot. A testvérvárosi szerződés ünnepélyes megerősítésével a kapcsolatok felerősítését szeretné elérni, amelyhez a különbözőségek ellenére a közös szálakat kell megtalálni, a testvérvárosi kapcsolatot pedig minél inkább a közösségek szintjére kell levinni. Az együttműködést szándéka szerint ki kell terjeszteni a társadalmi-, sport és kulturális élet, valamint a hagyományőrzés terültére. Ebbe nagy örömmel vonják be a településük fiataljait is.

Az olasz polgármester azt is elmondta: nagyon szerette volna, ha a kalocsai delegáció részt vesz az Altinoban augusztus 20-án megrendezett paprikafesztiválon, de megértéssel fogadja, hogy a magyar állami ünnep és a kalocsai ünnepségek miatt erre nem volt lehetőség. Ám a meghívás él, bármilyen időpontban szívesen, szeretettel várják a kalocsaiakat. Vincenzo Muratelli végül megköszönte a kedves és szeretetteljes fogadtatást.

Miután a két polgármester a díszes dokumentum két példányát aláírta, az alkalomból emléktárgyakat adtak át. Dr. Filvig Géza kalocsai motívumokkal díszített tányért ajándékozott partnerének, amelyen a Kalocsa-Altino felirat és a partneri kapcsolat megerősítésének dátuma olvasható.

Az ünnepség az aláírt dokumentumnak a testvérvárosi tablón való elhelyezésével zárult.

Zs.F.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kalocsa

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés