• Április 27. szombat, Zita
Közélet 2023. október 29. 08:00

Fergeteges szüreti felvonulást rendeztek Kalocsán

Fergeteges szüreti felvonulást rendeztek Kalocsán
Október 14-én 27 fokos melegben vette kezdetét a hagyományőrző szüreti felvonulás Kalocsán. A sokéves tradíció felelevenítése a város valamennyi népművészeti egyesületének 70 táncosa, valamint a Hajnal és Baráti Kör Lovas Sport Egyesület számos lovasa és lovas kocsija bevonásával zajlott. Az esemény díszvendégei a testvérváros Kúla Magyar Népkörének fiatal táncosai voltak.

Hirdetés

Hirdetés

Kalocsán a sokéves hagyományt követve – a paprika betakarításhoz igazítva - ezúttal is október második szombatján rendezték meg a vidám lovas, fogatos, élőzenés mulatságot, hogy valamennyi városrész forgalmasabb pontjára mérhetetlen jókedvvel párosítva vigyék el az elődök híres - nevezetes szokását.

A szüreti felvonulás résztvevőit dr. Filvig Géza polgármester köszöntötte. Mint a városvezető hangsúlyozta: nagyon jó érzés megtapasztalni, hogy ennek a csodálatos hagyománynak az őrzését és tovább vitelét ennyien tartják fontosnak. A polgármester felidézte, hagy a régi szokás éltetése abban is megmutatkozik, hogy ezúttal ugyancsak egy kalocsai jegyespár férfi tagja a bíró, hölgytagja a bíróné, akik itt ugyan jelképesen, de a valóságban is összekötik az életüket, ami majd a leendő kalocsai család alapját adja.

Ahogy a polgármesteri köszöntő elhangzott, megindult a vidám lovas, fogatos, élőzenés menet, hogy a város utcáit bejárva egy kis ízelítőt adjon abból, ami a jelent összeköti a múlttal.

A néptánc seregszemléjének is tekinthető színes felvonulás, forgatag másik látványossága a helyi és környékbeli lovas közösségek viseletbe öltözött tagjai voltak, akik gyönyörű lovaikkal, feldíszített fogataikkal, ostorpattogtatás közepette idézték fel a motorizáció előtti korszakokat.

A Vidats utcai játszótérnél, majd a Möbel bútorbolt parkolójában tartott bemutatóra nagyon sokan voltak kíváncsiak. A felvonulás résztvevő a körtáncot és bemutatót a Hősök útjai Szociális Otthonnál, majd a Csajda csárdánál és a Kunszt Utcai Szociális Otthonnál ugyancsak népes közönség előtt folytatták, mígnem a Szentháromság térre érkeztek, ahol a 2023. évi szüreti felvonulás fergeteges össztánccal zárult. Zsiga F.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kalocsa

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés