• Május 15. szerda, Szonja, Zsófia
Közélet 2024. április 29. 13:17

Bábel Balázs érsekké szentelésének 25. évfordulóját ünnepelték

Bábel Balázs érsekké szentelésének 25. évfordulóját ünnepelték
Érsekké szentelése 25. évfordulója alkalmából dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye érseke április 7-én a Magyar Püspöki Konferencia érsekei, püspökei, a határon túlról érkezett püspökök koncelebrálása mellett mutatott be hálaadó ünnepi szentmisét a kalocsai Nagyboldogasszony Főszékesegyházban. A szentmise szónoka Erdő Péter bíboros-prímás volt. A jubileumi esemény emelkedettségéhez a Kalocsai Főegyházmegye Kórusa nagyban hozzájárult.

Hirdetés

Hirdetés

Erdő Péter bíboros-prímás ünnepi beszédében Bábel Balázs érsekhez fordulva kifejtette:

„Kedves Érsek atya! Örömmel és megilletődve emlékszem vissza arra a napra, amikor itt, Kalocsán 25 évvel ezelőtt püspökké szenteltek. Vegyes érzésekkel vettünk részt a szertartáson. Egyrészt együttérzéssel és aggodalommal kísértük figyelemmel Dankó László érsek atya egészségi állapotát.
Másrészt örömmel láttuk, hogy a Szentatya nem akarja bizonytalanságban hagyni a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét. Személyedben olyan koadjuktort (utódlási jogú személy) nevezett ki, aki alkalmas volt arra, hogy bármely pillanatban átvegye Isten népének pásztori kormányzását. Ígéretesen hangzott jelmondatod is: Isten országáért. Feladatunk, hogy hirdessük, építsük ezt az országot, amely nem e világból való, de már itt, a földön kifejti hatását. Hatásai közé tartoznak a Szentlélek gyümölcsei: a szeretet, a békesség, a jóság, a hűség - csupa olyan ajándék, amely püspöki munkád során kiáradt az egész hívő közösségre. Ezek az ajándékok jutottak el az emberekhez pásztori intézkedésed számos útján is. Katolikus iskolák létesítése és támogatása, papok és szerzetesek munkájának szervezése és erősítése, mind Isten országának építéséhez tartozott. Ennek keretében fizikai építkezésre is szükség volt. Nem csak a székesegyház és az érseki palota, nem csak közösségi épületek, plébániák és templomok nyerték vissza régi szépségüket, hanem a bennük lévő közösség is sokszor kapott bátorítást. Hálát adunk a gondviselő Istennek azokért az ajándékokért, amelyekkel szolgálatod által gazdagította egyházunkat, népünket. További életedre és főpásztori küldetésedre kérjük a Szentlélek világosságának erejét, Isten bőséges áldásával – mondta Erdő Péter bíboros.

Ferenc pápa Balázs érsekhez intézett levelét és a Lengyelországban tartózkodó papai nuncius köszöntését a pápai követ Kalocsára érkezett munkatársa olvasta fel.

Bábel érsek válaszbeszédében megköszönte Ferenc pápa és a pápai követ méltató szavait, majd hálát mondott a Jóistennek és mindenkinek, aki segített a munkájában.

A szentmise a hívek százainak áldozásával ért véget. Zs.F.

Kövessen minket a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés