• Április 18. csütörtök, Andrea, Ilma
Közélet 2022. április 14. 09:00

Újabb milliárdos beruházások indulnak a kalocsai és a kiskőrösi járásban

Újabb milliárdos beruházások indulnak a kalocsai és a kiskőrösi járásban
Bács-Kiskun megyében közel 50 település nyújtott be pályázatot, hogy az új uniós ciklusban a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatnál lévő Széchenyi Terv Területi Operatív Program Plusz (TOP Plusz) keretében tovább fejlődhessenek. A közelmúltban megszületett a döntés: újabb városok, községek örülhetnek a közel 3 milliárd forintot kitevő kedvező döntésnek, köztük a kalocsai és a kiskőrösi járás települései.

Hirdetés

Hirdetés

A támogatási összegek a tízmillió forinttól a százmilliós nagyságrendig változnak, a megvalósításra váró beruházásoknak és a települések igényeinek megfelelően. Főként intézmények, hivatali épületek energetikai korszerűsítése kezdődhet meg hamarosan 16 településen.  Újsolton például a faluházra fordíthatnak közel negyvenmillió forintot, de Szabadszállásra is jutott 270 millió forint erre a célra, mint ahogyan Szakmár 70 millió forintból korszerűsítheti a községházát.  

A felnövő nemzedék környezetének élhetőbbé tétele a jelenkor fontos feladata. A programnak köszönhetően település részek, közterek épülnek, szépülnek, újulnak meg. Több helyen épülnek újjá közösségi terek, művelődési házak, könyvtárak és egyes településeken civil központot hoznak létre. Kaskantyún a művelődési házat újítják fel 131 millió forintból, hogy a kultúrának huszonegyedik századi otthona legyen.

Több településen korszerűsödhet, oldódhat meg a klímaváltozással összefüggésben az egyre nagyobb gondot jelentő, hirtelen lezúduló csapadékvíz elvezetése, amelyre a Duna-menti település, Harta több mint 56 millió forintot fordíthat.

A közeljövőben további pályázati döntések születnek. Valamennyi program célja Bács-Kiskun megye élővé és élhetőbbé tétele, a helyben való boldogulás biztosítása, a térséghez való kötődés erősítése.

Az előző évek gyakorlata alapján a TOP Plusz pályázatokat továbbra is a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat koordinálja.

Nyertes települések

Energetikai fejlesztésre 10 település nyert összességében 1 milliárd forintot:

* DRÁGSZÉL: 50 millió Ft

* SZAKMÁR: 72 millió Ft

* ÚJSOLT: 37 millió Ft

* CSENGŐD: 164 millió Ft

* DUNAVECSE: 151 millió Ft

* PÁHI: 45 millió Ft

 

Az élhető település program megvalósítására 5 település kapott zöld utat, mintegy 2,1 milliárd forint értékben, a kalocsai és kiskőrösi járásból

* SOLT:855 millió Ft

* HARTA:56,5 millió Ft

* KASKANTYÚ:131,5 millió Ft

* TABDI:125 millió Ft támogatásban részesült.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kalocsa Kiskőrös

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés