• Április 16. kedd, Csongor
Közélet 2022. szeptember 30. 08:00

Új ivóvíz kúttal gazdagodtak

Új ivóvíz kúttal gazdagodtak
Az Érsekkert bejáratánál oltja a szomjat KALOCSA - A város legnagyobb rendezvényén, a Paprikafesztivál első napján, Mátyus Zoltán, a Kiskunvíz Kft. ügyvezetője és dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármester avatta fel az új ivóvíz kutat, amit bárki használhat majd.

Hirdetés

Hirdetés

A Kiskun Víz Kft. mint a térség víz szolgáltatója, két évvel ezelőtt egy szemléletformáló, környezettudatosságra nevelő pályázaton indult, melyet meg is nyert.

Mint azt Mátyus Zoltántól, a Kiskunvíz Kft. ügyvezetője kiemelte: „Egy köbméter víz árából, ami ugye 1000 litert jelent, 1-2 ásványvizes palackos vizet vásárolhatunk meg. Ez egy borzasztóan kis szám! Arra próbálunk ebben a pályázatban is nevelni, hogy az egészséges ivóvizet fogyasszuk.” 

A Kiskunvíz Kft. ügyvezetője kiemelte:

„Naponta a világban naponta 3 millió PET palackot vásárolnak az emberek, ezek a PET-palackok általában a kukában landolnak, rosszabb esetben pedig az Atlanti-óceánon, ahol szigetekbe tömörülnek. Egy ember létfenntartásához körülbelül két-három liter vízre van szükség naponta, és ez itt Kalocsán kiváló minőségű víz formájában a csapból közvetlenül elérhető.”

Kiderült az is, hogy Kalocsán közel 134 kilométernyi vízhálózatot üzemeltet a társaság, és 8300-8500 darab vízbekötéssel rendelkeznek. A vizet a Barákai Vízbázisból nyerik, parti szűrésű kutakból, amelyek körülbelül 40 méter mélyről hozzák föl azt a vizet, amit utána a lakosságnak és az ipari létesítményeknek megtisztítva, egészségesen adnak át.

Mátyus Zoltánt követően dr. Filvig Géza köszöntötte a megjelenteket és örömét fejezte ki, hogy nagyon jó az együttműködés a vízszolgáltató és az önkormányzat között.

Dr. Filvig Géza beszédében kifejtette:

„Rengeteg nehézséget okoz a régi, elavult vízhálózat, amely Kalocsa városa alatt fekszik. Vannak olyan szakaszok, amelyek a hetvenes évek óta látják el ezt a feladatot. Ez sok kihívás elé állítja mind a szolgáltatót, mind az önkormányzatot. Mindent igyekszünk elkövetni annak érdekében, hogy ez az egészséges ivóvíz, ez az érték térségünkben mindenkihez eljusson, ezért tervezzük a Kubinszky utcában és más utcaszakaszokon is a teljes vízhálózat saját erőből történő kicserélését” – hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve:

„Az új ivókút elhelyezésnél a fő szempont az volt, hogy olyan helyet találjanak, ahol a legtöbb ember igénybe veheti. Az iskolák, valamint az Érsekkert közelesége, ahová nagyon sokan járnak sportolni, sétálni, kutyát sétáltatni, valamint nagy tömegeket megmozgató rendezvények vannak, tökéletes felállítási helynek bizonyul” – fogalmazott a városvezető. Zs.F.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kalocsa

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés