• Április 25. csütörtök, Márk
Közélet 2022. november 22. 10:52

Font Sándor megmentette a kalocsai gyermekosztályt

Font Sándor megmentette a kalocsai gyermekosztályt
„Zavartalanul működik továbbra is a Csecsemő-és gyermekgyógyászati osztály, illetve a szülészeti ellátás a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház telephelyén.” Az erről szóló a közlemény november 16-án, szerdán jelent meg a megyei kórház közösségi oldalán, nagy örömöt okozva a kalocsai szülészeti, valamint csecsemő- és gyermekellátásért aggódónknak. Néhány napra ugyanis bizonytalanná vált ezek sorsa.

Hirdetés

Hirdetés

A lavinát az alábbi, november 11-én, pénteken délután, ugyanezen a felületen közzétett bejelentés indította el:

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Telephelyén humánerőforrás problémák miatt 2022. november 14-től 2023. január 31-ig a Csecsemő- és gyermekgyógyászati osztály működése és ennek következtében - az újszülött ellátás miatt - a Szülészet-nőgyógyászati osztály szülészeti ellátása felfüggesztésre kerül. A nőgyógyászati ellátás változatlan, továbbra is működik.

A szülészeti ellátást ebben az időszakban a Bajai Szent Rókus Kórház és a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház kecskeméti szülészeti osztálya biztosítja, a gyermekek ellátását a kecskeméti Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztály vállalta át. A betegek további biztonságos ellátása térségünkben biztosított lesz, a betegellátás nem sérül.

A megyei kórház az üzemeltető

Font Sándor országgyűlési képviselő a két közlemény között eltelt néhány nap történetét osztotta meg velünk.

– Mint az közismert, a kalocsai városi kórház a 2010-es évek eleje óta a Bács-Kiskun Megyei Kórház tagintézményeként működik. Ez azt jelenti, hogy minden érdemi döntést – legyen szó orvos-szakmai, működtetéshez kapcsolódó, vagy pénzügyi témáról – Kecskeméten hoznak meg. A helybeliek a teljes orvosi ellátás biztosítása mellett csak részben rendelkeznek tehát önálló döntési jogkörrel, és minden esetben, amikor egyes osztályok működtetése, költségvetési fedezete, vagy más lényegi kérdés szóba kerül, a megyei kórház megfelelő szintű vezetőjével kell megbeszélniük. A kórházat tehát nem Kalocsa Város Önkormányzata üzemelteti, jogi és gazdasági értelemben semmi köze nincs hozzá! Mivel azonban az intézmény a városban működik, a Kalocsán és környékén élőket szolgálva, a város minden felmerülő kérdésben – legyen szó például technikai, építészeti dolgokról – készségesen rendelkezésre áll, hogy segítse a gördülékeny, színvonalas munkát – szögezte le a képviselő. Font Sándor emlékeztetett arra is, hogy az egészségügyi intézmény fejlesztésére mintegy 2 milliárd forintot költöttek az utóbbi néhány évben, ennek következtében – a még felújításra váró D épület kivételével – a betegek kulturált körülmények között gyógyulhatnak.

A kórházi ellátásban minden település megkülönböztetett kötődést és ragaszkodást mutat a gyermekosztály és a szülészet iránt. Ez az egyik legérzékenyebb terület, ami érthető is, hiszen itt születnek a település leendő polgárai, és itt gyógyítják a beteg gyermekeket. Nincs olyan ember, aki ne lenne érintett, ne kötődne érzelmileg ezekhez a területekhez.

Bajáról érkezett a segítség

A kalocsai gyermekosztály stabil működése a nyáron tört meg, amikor az ott dolgozó orvos házaspár elköltözött Kalocsáról, és a kórházat is elhagyta. Ekkor a megyei kórház nemrégiben kinevezett főigazgatójával, dr. Gondos Miklóssal közösen több órás beszélgetésen tártuk fel a lehetőségeket, hogy miként lehet fenntartani az ellátást Kalocsán. A kérdést még sürgetőbbé tette, hogy – érthető szakmai okokból – csecsemő- és gyermekosztály nélkül a szülészet sem működhet. Ettől a minimum szakmai feltételtől eltekinteni kizárólag akkor lehet, ha az intézményben dolgozik legalább egy neonatológus végzettséggel rendelkező, újszülöttek ellátására szakosodott főállású orvos.

A helyzetet akkor úgy oldotta meg a megyei kórház főigazgatója, hogy Bajáról, az ottani kórház gyermekorvosait vezényelte át Kalocsára. Ez a helyzet azonban nem volt hosszú ideig tartható. Egyrészt Baja közben megyei jogú város lett, amihez megyei kórházigazgatás is tartozik. Ezért leválnak a kecskeméti megyei kórház irányítása alól. Másrészt a gyermekorvosok túlságosan nagy tehernek tartották Kalocsára átjárni. Elindult tehát egy egyeztetés, hogy hogyan lehetne pótolni a Bajáról átjáró gyermekorvosokat, azonban ez sajnos nem sikerült elég gyorsan.

Fatális hiba volt az egyeztetés hiánya

Ezen a ponton adta ki az ominózus közleményt a megyei kórház főigazgatója november 11-én, és ezzel párhuzamosan e-mailben tájékoztatta a városvezetést is arról, hogy november 21-től 2023. január 31-ig felfüggesztik a gyermekosztály és ennek következtében a szülészet működését is Kalocsán, illetve addig, amíg megtörténik a gyermekosztály orvosainak pótlása. Ez kellő riadalmat váltott ki. De még nagyobb volt a döbbenet, amikor pénteken este 8 órakor a megyei kórház közösségi oldalán megjelent új közleményben azt tudatták, hogy november 21. helyett már november 14-étől, azaz a következő hétfőtől érvényes a működés felfüggesztése. 

Azonnal keresni kezdték a megoldást

Mivel ezek a döntések valamilyen fatális hiba miatt sem a városvezetéssel, sem pedig velem, mint országgyűlési képviselővel nem lettek előzetesen egyeztetve, magam is így értesültem a fejleményekről. Természetesen azonnal megkezdtem az egyeztetéseket, bár a hétvége bizonyos mértékben korlátozta az intézkedési lehetőségeimet. Tájékoztattam a minisztérium és a frakció vezetését arról, hogy ez a helyzet elfogadhatatlan számunkra, és kértem, hogy vizsgáljuk meg, hogyan jutottunk idáig és miért ilyen hirtelen és váratlanul, egyeztetés nélkül történt meg ez a bejelentés. Közben természetesen kerestük a megoldást. Ennek során került látókörbe egy olyan fiatal, neonatológus végzettséggel rendelkező orvos, akinek az alkalmazásával áthidalható lenne a probléma. Vele megkezdtük a tárgyalásokat, és hozzáláttunk az általa kért feltételek előteremtéséhez.

A kormány a családok mellett áll

A tárgyalások közben politikai síkon is zajlottak. Többek között megerősítettük azt a régóta ismert álláspontunkat, hogy a várt gyermekek megszületéséért az Orbán-kormány mindent megtesz, és a városi kiskórházakban szülészetnek és traumatológiának mindenképpen működnie kell! Hétfőre tisztázódott a politikai szándék, hogy most sem térünk el a gyermeket váró családok megsegítésétől, és elvárjuk a helyzet megoldását azoktól, akik ezt a felelőtlen és egyeztetés nélküli döntést hozták. Természetesen a baloldali ellenzék szokása szerint ezt a nem várt helyzetet is politikai haszonszerzésre próbálta kihasználni. Már hétfő este leterítette a hírt a baloldali összes média, és tüntetést szerveztek arra az időpontra, amikor Filvig Géza polgármester rendkívüli testületi ülést hívott össze. Arra kérte a kórház vezetését, hogy ezen a fórumon indokolják meg a döntést. Én eközben a saját utamat járva egyeztettem az illetékesekkel. Az én véleményem ugyanis az, hogy egy problémát nem tüntetéssel és feszültség szításával lehet megoldani, hanem a helyzet értelmezésével, értékelésével és a beavatkozásra képes személyek elérésével, meggyőzésével. Így sikerült a megoldást jelentő, már említett szakemberre is rátalálni, aki ígérete szerint családjával együtt Kalocsára fog költözni.

A következő átmeneti két hétben – amíg december 1-jével megtörténik a szerződéskötés és a szakember munkába állása – újra a bajai és kecskeméti kórház gyermekosztályos orvosai látják el a teendőket a gyermekosztályon, amiért ezúton is köszönetemet fejezem ki!

Ilyen előzmények után új közlemény jelent meg a kórház facebook oldalán november 16-án: „Értesítjük a kalocsai lakosságot, hogy intézményünk kalocsai telephelyén továbbra is zavartalan, folyamatos a Csecsemő-és gyermekgyógyászati osztály betegellátása, illetve a szülészeti ellátás a kecskeméti gyermekorvos kollégák segítségének köszönhetően.

2022. december 1-től pedig egy új, főállású gyermekorvos, neonatológus erősíti kalocsai csapatunkat.”

Úgy tűnik tehát, hogy a helyzet megoldódott. Bízunk abban, hogy a Kalocsa-Paks Duna-híd átadásával megnyíló lehetőségek a gyermekorvosok számára is elég vonzóvá teszik Kalocsát ahhoz, itt vállaljanak munkát és telepedjenek le! – zárta gondolatait Font Sándor. Tóth Tímea

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kalocsa

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés