• Április 29. hétfő, Péter
Közélet 2023. augusztus 25. 08:00

Négy díszpolgárt avattak az Uszódi Falunapon

Négy díszpolgárt avattak az Uszódi Falunapon
Az uszódi Falunapon az önkormányzat és a társszervezők színes és változatos programjai a falu valamennyi korosztályát megszólították, kit-kit képességei szerint a műsorfolyamba is bevonták. A falunap kiállítás-megnyitóval indult a községháza főbejárati előterében, a Kapu Galériában, ahol az alkotótábor terméséből nyílt tárlat. Majd az Uszódi Gubbantós Hagyományőrző Néptáncegyüttes lépett színpadra, a tánccsoport valamennyi korosztálya talpig autentikus uszódi viseletben ropta.

Hirdetés

Hirdetés

A folytatásban a már több településen sikert aratott Uszódi Bari (k) előadásában A pletykás asszonyok című népi színdarabot láthatta a közönség. A helyi társulat szinte valamennyi tagját felvonultató előadást a közönség lelkes tetszésnyilvánítással fogadta.

Hat órakor Bedi Gyula ünnepélyesen is megnyitotta a 2023. évi Falunapot. A polgármester elsőként a vendégeket köszöntötte: Font Sándor országgyűlési képviselőt és feleségét, majd Varga Nellit, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés tagját. Üdvözölte Jakab Attilát, a Hargita megyei testvértelepülés, Homoródszentmárton polgármesterét, Márton Mózest, az Abásfalvai Közbirtokosság elnökét, Bóbis Attila rendőrkapitányt, Dunaszentbenedek, Géderlak, Ordas, Foktő, Bátya községek polgármestereit, a civil szervezetek képviselőit, a megjelent lakosokat.

„Uszódon hagyománya van, hogy a község önkormányzata, Uszód Község Ifjúságáért és Kultúrájáért Alapítvány, valamint a helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat együtt szervezi és finanszírozza a település legnagyobb rendezvényét, a Falunapot. Hosszú évek óta az uszódi lakosság, az innen elszármazottak is fontosnak érzik a rendezvényeinket, körülbelül ötven magánszemély és cég segíti, támogatja a falunap megrendezését” – mondta a polgármester, hozzátéve: köszönetét fejezi ki az adakozóknak, a nyugdíjas klubnak, az önkéntes segítőknek, karbantartóknak, közmunkásoknak, a szomszéd településeknek az előkészítő munkában való részvételükért.

Kitüntetések, elismerések

Bedi Gyula elsőként az Uszód Község Polgármesterének Kitüntető díját adta át Vörös Zoltánné Poroczka Erzsébet nyugdíjas tanárnőnek az Uszód és az Uszód II. könyvek megírásáért, a Barik(k) színjátszó csoportnak és az Uszódi Roma Nemzetiségi Önkormányzatnak a falu kulturális életében betöltött aktív részvételükért.

Az ünnepségen virágcsokorral köszöntötték a vármegyei önkormányzat által közösségszervező munkájáért Bács-Kiskun Vármegyéért Díjjal kitüntetett Nemes Lászlóné Ica nénit, akinek a díjat szeptember 2-án, Kiskunmajsán adja át Rideg László, a vármegyei közgyűlés elnöke.

A polgármester Uszód Községért Díjat, egy emlékplakettet és oklevelet adott át Matusek Erzsébet, Barna Lajos, Kiss János, Kormos Kálmán és B. Tóth Lajosné részére, akiknek elismerésre méltó, a közösségért végzett munkáját, az életutak bemutatásával ismertették.

A folytatásban Uszód Község Díszpolgára címet adományoztak Lukács József, Ruman Zoltán, Kun Gáborné és Halász László uszódi lakosoknak.  Az elismerésben részesítettek laudációját és az átadási ceremóniát a több száz fős közönség kitörő tapssal fogadta.

Péntek este

Este fél héttől Nyitrai Gergő és tanára, Papp Olga harmonika előadása, majd a mulatós cigány zenét játszó Ham Ko Ham zenekar koncertje, fél kilenctől Kothencz Lajos és Balázs Lajos műsora következett.

Tíz órától a Bon-Bon együttes lépett színpadra. A pénteki műsorfolyam Retro Discoval zárult.

Szombati, vasárnapi események

Szombaton emléktáblát helyeztek el a Születések Parkjában. Komoly előkészületek után az Ady Endre utcából tíz órától indult a Jégmadár Uszódi Gyermek Víziflotta Egyesület szervezte Kenuzás a Dunán, nem csak gyerekeknek! című program a dunai szabad strandon, ahol a mezőny tagjai és a népes nézőközönség egyaránt jól szórakozott.

Délután egy órakor közös, kitűnő babgulyás ebéd volt a Boldizsár-házban, délután kettőtől ugyanitt az Uszód II. című könyv bemutatójára várták az érdeklődőket.

A 2023. évi Uszódi Falunap a vasárnapi ökumenikus istentisztelettel zárult a Régiszi Szent Ferenc római katolikus templomban.

Zsiga F.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Uszód

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés