• Április 29. hétfő, Péter
Közélet 2023. szeptember 27. 10:59

Csíplek Kalocsa! - fesztiválértékelő

Csíplek Kalocsa! - fesztiválértékelő
Az elmúlt időszak legjelentősebb eseménye a szeptember 8-10. között 32-dik alkalommal megrendezett Csíplek Kalocsa! Paprika- és Gasztrofesztivál volt abban a városban, ahol két hungarikum hagyományát is féltve őrzik. Dr. Filvig Géza polgármester elmondása szerint a paprika betakarításának idejéhez köthető nagyszabású kulturális programsorozatot azért rendezik meg évről évre, hogy népszerűsítsék a minőségi paprikát és termesztésének hagyományait, az ezeréves érseki város történelmi múltját és gasztronómiáját, továbbá Kalocsa népművészeti örökségét. Az esemény tartalmas pillanatait megidézte meg Kalocsa első embere.

Hirdetés

Hirdetés

–  Az időjárás is kegyes volt hozzánk, és egy igazi nyári hétvégével ajándékozott meg bennünket szeptember elején. Ennek, és a rendkívül gazdag programkínálatnak köszönhetően talán még a szokottnál is több érdeklődő tisztelte meg jelenlétével az eseményeket. Igazi fesztivál hangulat töltötte meg az Érsekkertet. A szervezők gondoskodtak arról, hogy a család minden tagja, valamennyi korosztály megtalálja az érdeklődésének megfelelő időtöltést. Színvonalas gyermekprogramok, koncertek, magas minőségű gasztronómiai kínálat volt jelen. Sokat használtuk egyik hungarikumunkat, a fűszerpaprika őrleményt is az immár 25-dik paprikás ételek jubileumi főzőversenyén, ami kiválóan sikerült. A különböző kategóriákban 50-nél többen neveztek, és elfogultság nélkül mondhatom, hogy mindenki remekelt a bogrács körül. Jó volt látni a sok mosolygós arcot, akik kilátogattak és nagyon örülök, hogy a várost ilyen színvonalas, színes programmal tudtuk megajándékozni most is. Innen is szeretném kifejezni köszönetemet kiemelt támogatónknak, a Duna Aszfalt cégcsoportnak, továbbá a kalocsai és Kalocsa környéki vállalkozásoknak, Bányai Gábor kormánybiztos úrnak a biztató szavait és városunk fejlődése mellett kinyilvánított elköteleződését – hangsúlyozta a polgármester.

Filvig Géza beszámolt továbbá arról is, hogy a programsorozathoz kapcsolódó szakmai kerekasztal-beszélgetésen Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára is részt vett, és fontos információkat osztott meg a szakma jelenlévő képviselőivel. Természetesen ezúttal sem maradt el a terményáldással egybekötött ünnepi szentmise, a jubileumi főzőverseny díjátadóján pedig két új tagot avatott fel a Kalocsai Szent István Paprika Lovagrend.

A háromnapos rendezvénysorozat népszerűségéhez számos koncert és népszerű fellépő is hozzájárult. Színpadra lépett többek között az ORIGAMiES, a Magna Cum Laude, a The Minds és a Republic zenekar is. Nem szorultak háttérbe a kisgyermekes családok sem, őket könyv- és néptáncbemutató, bábelőadás, zsonglőrök, vidámpark várta. A fiataloknak mindkét este diszkóval zárult az éjszaka, ahol olyan neves lemezlovasok léptek színpadra, mint Yamina vagy Náksi Attila. A kultúrát pedig többek között a Dunatáj Fotókör Egy pillanatban, egy történet címmel megrendezett kiállítása, és a Fazekas Alkotóház Értékek mentén címmel meghirdetett szezonzáró rendezvénye várta. A sportot 10. Bükkös Ákos Sakkverseny és a hagyománnyá vált Paprikafutás képviselte, ahol a város óvodásai és kisiskolásai méretették meg magukat – foglalta össze dr. Filvig Géza.

Tóth Tímea

fotó: facebook/kalocsa.hu

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kalocsa

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés