• Július 22. hétfő, Magdolna
Program 2021. június 28. 09:00

Bor és zsongás a főtéren Petőfi Sándorral

Képgaléria
Bor és zsongás a főtéren Petőfi Sándorral
A kiváló muzsika, a finom ételek is megalapozták a jó hangulatot

Hirdetés

Első alkalommal szervezte meg Nagy Tamás Kiskőrös főterén a nyáresti BorZsongás elnevezésű rendezvényt. Bor és zsongás volt bőven, már maga a program elnevezése iránti kíváncsiság is kicsalta az embereket a főtérre a nyári meleg ellenére.

A programok sorát Szőke András, Karinthy-gyűrűs előadó, Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, operatőr és színész, az underground filmkészítés egyik legismertebb alakja nyitotta, aki időnként egyéni előadói stílusban mesélt a bor, a kenyér és Petőfi eszmei összefonódásáról egy-egy érdekes történeten keresztül.

Ifjabb Szentpéteri Attila borász, sommelier a laza homoktalajon termett szőlőből készült kiskőrösi Kadarkát kóstoltatta, és osztott meg a borról tudnivalókat a közönséggel.

Természetesen a Kunsági Borvidék másfajta kiváló borai kóstolására is lehetőség nyílt, hiszen a főtéri faházakban a Szentpéteri Borpince mellett a Vass Borászat, valamint a Sinkovicz és Kiss Borászat kínálta borait. A hozzávaló finom étkekről – sült kolbász, sült oldalas, gulyásleves - Hakan gondoskodott.

Apropó gulyásleves. Tudják Önök, hogy ez volt Petőfi Sándor egyik kedvelt étele? S, ha már szóba jött Petőfi, elárulhatjuk, hogy a nap meglepetésvendége éppen ő volt. Persze nem személyesen a 200 éves költő „jött fel a síri világból” az özvegyi fátyolért, hanem az országos Petőfi Emlékév „arca” látogatott el Kiskőrösre a szervezők meghívására, a közeledő bicentenáriumi születésnapi ünnepéhez kötődően. Rendkívüli a hasonlatosság, épp ezért felemelő érzés volt hallgatni szavalatait, természetesen „saját” költeményeit adta elő. Kadarkát töltött a vendégeknek és órákon keresztül állt a telefonok kereszttüzében egy-egy szelfi erejéig. A Petőfi Emlékév rendezvényein többször is alkalmunk nyílik majd vele a találkozásra.

Egy jó szelfit még Font Sándor országgyűlési képviselő is készített Petőfivel, és ha már eljött hozzánk vendégségbe, kiváló borainkat is megkóstolta.

Ahogy csökkent a június végi forróság, úgy telt meg egyre jobban zsongással a tér. A színpadon folytatódtak a kulturális programok. Először Boldoczki Róbert harsonaművész növendékei – Hajdú Zoé, Sulyok Edvárd István, Kiss-Berdó Marcell és Opauszki Janka - mutatkoztak be elsöprő sikert aratva.

Ezt követően a „nagyok” is megmutatták, hogyan kell mesteri módon megszólaltatni zeneszerszámaikat. Boldoczki Róbert és barátai – Breznyán Attila és Opauszki János trombitán, Sipos Béla harsonán, Tóth Ferenc tubán, Kaboldi András gitáron, Falusi János dobon világhírű klasszikusokat, filmzenéket, örökzöld dallamokat játszottak, olyan nagy sikerrel, hogy a közönség háromszor is felállva visszatapsolta őket.

Az emelkedett hangulatot tovább fokozta Eckert György és zenészbarátainak – Obert Tibor, valamint Jónás János – éjszakába nyúló műsora, akik szintén jól ismert dallamokat szólaltattak meg.

A szervezők elkötelezetten hirdetik a hazai termékek fontosságát és minden rendezvényükön kiállítást rendeznek be a kiskőrösi és környékbeli termékekből. Ezen a napon Szentgyörgyi Tünde őstermelő, a Király Pékség, Judák Zsolt őstermelő, a Font Pincészet, a Garden TÉSZ, Dulai János őstermelő, Breznyán Gábor őstermelő, valamint Kovács Blanka őstermelő mutatkozott be termékeivel.

Harangozó Péter moderátor többször is kihangsúlyozta, hogy az első nyáresti BorZsongás résztvevői vagyunk, úgyhogy nagy valószínűséggel elmondhatjuk, hogy: Jövőre veletek és talán Petőfi Sándorral is ugyanitt!

Az esemény kiemelt támogatója a Szerencsejáték Zrt. volt!

Kövessen minket a Facebookon is!


Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés