• Május 2. csütörtök, Zsigmond
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Gazdaság
  • Font Sándor kendőzetlenül beszélt a mögöttünk lévő és az előttünk álló problémákról
Gazdaság 2023. február 24. 07:00

Font Sándor kendőzetlenül beszélt a mögöttünk lévő és az előttünk álló problémákról

Font Sándor kendőzetlenül beszélt a mögöttünk lévő és az előttünk álló problémákról
Font Sándor, térségünk országgyűlési képviselője más települések után felkérésre Kalocsa Város Önkormányzata Képviselő-testülete előtt január 26-án számolt be az elmúlt évben végzett parlamenti és képviselői munkájáról. A honatya összegezte azokat az eredményeket, nehézségeket, folyamatokat, amelyeket a Covid világjárvány, az orosz-ukrán háború, az Európai Unió által visszatartott pénzforrások determináltak; áthúzódóan jelenleg is meghatározzák az ország gazdasági teljesítőképességét, az ezzel arányos lakosságvédelmi intézkedéseket. A képviselő kendőzetlenül beszélt arról, hogy az idei év második feléig még bizonyosan nem indulhatnak a leállított, részben már folyamatban lévő beruházások: az 52. számú út felújításának folytatása, az 51. számú út rekonstrukciója, ám a Kalocsa-Paks Duna-híd a Duna kedvező vízállása és a szükséges alapanyagok időben történő megérkezése esetén az idei év végére, de 2024. júniusig bizonyosan elkészül.

Hirdetés

Hirdetés

Font Sándor először megköszönte mindazok munkáját és szavazatát, akik a nagy aranyú választási győzelemhez hozzájárultak, és a bizalmukból továbbra is azon 15 országgyűlési képviselő közé tartozhat, akik 1998 óta töretlenül, egyéni választókerületben lettek országgyűlési képviselők. Tehát immár a 7. kormányzati négy évet – szerinte soha ennyire nehéz körülmények közepette – kezdte meg.

Mint egyebek mellett elhangzott: a külföldi tőkét nem érdekli az a politikai lejáratás, amit a liberális, baloldali média terjeszt, mert az más, szigorúan gazdasági, racionális szempontok szerint működik. Az ország 2021-ben az unió legnagyobb GDP - növekedését produkálta, és tavaly is – a Covid világjárvány, az orosz-ukrán háború ellenére e tekintetben az első öt uniós ország között vagyunk. 2022-ben soha nem látott mértékű működő tőke jött az országba, és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint ezt az idei évben túlszárnyaljuk.

Font Sándor kitért arra, hogy az említett liberális, baloldali, Magyarországot lejárató egyes médiumok Kalocsára is kiterjesztették tevékenységüket. Az „Ez a lényeg” című internetes oldalnak – amelyről tudjuk, hogy közel 2 milliárd forint támogatást kapott külföldről az Orákulum 2020 Kft-n keresztül –volt egy külön Kalocsa oldala, amely igen jelentős valótlan, csúsztatásokkal teli adatokat tett közzé 2021/2022-ben folyamatosan, a kampány és a választások alatt.

A képviselő a továbbiakban ismertette azokat a lakossági és családvédelmi intézkedéseket, amelyek részben az „ársapka” bevezetésével enyhítették az érintettek terheit. A támogatottak köréből az önkormányzatok sem maradtak ki. Kalocsa 310 millió forintot kapott, ami szerencsére már a jövő évi költségvetést gyarapítja.

Font Sándor beszélt azokról a hírekből ismert, Magyarországnak járó, de részben még mindeddig elmaradt uniós kifizetésekről, amelyek egyfelől a Covid utáni Újjáépítési Alapból, illetve a Felzárkóztatási Alapból járnak Magyarországnak.

A képviselő kifejtette, hogy ezen alapok pénzeszközeinek egyike teljes egészében, a másik mintegy fele részben már felszabadításra került. Kiutalás előtt áll, azonban az unió a forrás másik felének folyósítását további törvényalkotáshoz kötötte. Ez a törvényalkotási, törvénymódosítási munkafolyamatban van. Ám az eljárási procedúra miatt - már a megítélt pénzeszközöket nézve is - legkorábban augusztus, szeptember hónapban jut forráshoz az ország. Az unió a visszatartott pénzek kifizetése előtt azt is vizsgálni kívánja, hogy a már meghozott döntések, például az Országos Bírói Hivatal, az Integrációs Hatóság esetében a gyakorlatban hogyan érvényesülnek, az uniós fejlesztési pénzek „tiszta” hasznosulása biztosított-e az országban.

Mindennek következtében az Országgyűlés egy olyan rendkívül szigorú költségvetést fogadott el az elmúlt nyáron, amelynek további szigorítása várható a törvénykezés tavaszi időszakában. Ugyanis arra kell berendezkednünk: ha bármilyen okból ezek a források nem érkeznek meg, Magyarországnak akkor is működőképesnek kell maradnia - beleértve a teljes államigazgatást, oktatást, egészségügyet, az állam által működtetett infrastrukturális rendszereket. Az képviselő a költségvetési szigorításokkal magyarázta, hogy ahogy az egész országban, így a választókörzetben is számos, már előkészített, sok esetben kivitelezővel is rendelkező, de még nem leszerződött beruházás marad el. Példaként az 52. számú, Kalocsa-Dunaföldvár közötti főút már megkezdett útberuházásának felfüggesztését, és az 51. számú, még meg sem kezdett út rekonstrukciójának elmaradását említette.

A képviselő szerint az országgyűlés törvényalkotási munkájához a szokásos ülésezési terv tavaly is időben elkészült, de közben megérkezett az Európai Uniótól az a 17 területet, 20 törvényt érintő módosítási kérelem, amelynek csak úgy lehetett eleget tenni, ha az ülések számát megkettőzik. Mindez azért történt, hogy a visszatartott uniós források kifizetése mielőbb megtörténjen, ne legyen olyan hivatkozási alap, hogy valamit nem teljesítettünk. Jelenleg az összes támogatási forrás kifizetésének mintegy egyharmada van további feltételekhez kötve.

Font Sándor beszélt arról is, hogy a kormánynak most a legfőbb feladata az infláció letörése, a Magyar Nemzeti Bankkal együttműködve, ugyanis a fejlődés legnagyobb kerékkötője az lehet, ha az inflációval nem tudunk mit kezdeni. Erre reális lehetőség van, mert az enyhe tél következtében is kezdenek nyugvópontra jutni az energiaárak; persze azok messze nem olyan szintre fognak jutni, mint az Oroszország ellen bevezetett szankciók előtt, de legalább már lefelé szálló ágban vagyunk, ami bizakodásra ad okot. Ha a magyar gazdaság stabilitása megmarad, év végére 10 százalék alá csökkenhet az infláció – vélekedett a honatya.

„Az önkormányzatokat, vállalkozásokat sem hagyjuk az út szélén”

Mint elhangzott:

Kalocsa Város Önkormányzata két részletben több, mint 300 millió forintot kapott a rezsiválság és minden ügyes-bajos dolgának a rendezésére. Hál’ Istennek, a vállalkozókat sem érdeklik azok a város csődhelyzetét vizionáló vélemények – amelyek nem igazak - a város egy igen jelentős beruházási hullámot élhet meg a magánvállalkozók által, amely okot ad arra, hogy Kalocsa mások számára is vonzó lehet. Ipari parkjai ígéretesek lehetnek, hiszen a híd építése zavartalan. A mostani információk szerint a híd 2023. év vége és 2024. júniusa között elkészülhet – a Duna vízállásától és alapanyagok beszerzéséről függően

 – szögezte le a képviselő.

Fájó gondok Kalocsán

Azok a fájó gondok, amelyek itt Kalocsán még meg vannak; óvodák helyzetének stabilizálása, Szentháromság tér felújításának befejezése, kiváltó út problémaköre, és ami nekem külön fájdalmas, az uszoda, termálfürdő, és az egész Csajda-kertnek az állapota - egy olyan szép kihívás, amelynek a garanciáját nem tudom most önöknek megígérni. Nem tudom azt mondani, hogy minden teljesül, mert olyan jó a gazdaság állapota, hogy csak jó elképzelés kell, és akkor minden megvalósul, minden támogatásra kerül.

– húzta alá Font Sándor.

2023 a tervezgetések időszaka lesz

Tartok tőle, hogy a 2023. év a tervezgetések időszaka lesz Kalocsán, de egész Magyarországon, és majd csak utána nézzük meg, hogy a 2024/2025. évben a világ és a magyar gazdaság tükrében mindez hogyan teljesülhet.

Kövessen minket a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés