• Július 22. hétfő, Magdolna
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Gazdaság
  • Font Sándor: Hamarosan kormány elé kerül a Kiskőrös-Kalocsa kerékpárút terveztetése
Gazdaság 2021. február 20. 14:46 | Szerző/forrás: Zsiga F.

Font Sándor: Hamarosan kormány elé kerül a Kiskőrös-Kalocsa kerékpárút terveztetése

Font Sándor: Hamarosan kormány elé kerül a Kiskőrös-Kalocsa  kerékpárút terveztetése
Font Sándor országgyűlési képviselő kezdeményezésére a Közép-Duna Menti Fejlesztési Térség kerékpárút-fejlesztési céljai közé bekerült a Kiskőrös-Kalocsa közötti kerékpárút megépítésének terveztetése, nyomvonalának kitűzése. Képviselő urat a nagy horderejű beruházás tervezési munkáinak állásáról kérdeztük. Font Sándor válaszában kitért arra is, hogy a Kormány támogatásával idén újabb, a választókörzet városait, községeit érintő, nagy jelentőségű kerékpárutak engedélyes és kiviteli terveinek elkészítését kezdik meg.

Hirdetés

A fejlesztési forrásokat nézve érdemes különválasztani azokat a pénzeszközöket, amelyeket a térség kerékpárútjainak fejlesztésére fordítanak. Ezek egyfelől a Duna Menti Fejlesztési Tanács, másfelől az állami tulajdonban lévő, budapesti székhelyű Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. közvetítésével, egyelőre tervszinten alapozzák meg a későbbi megvalósítást.
Jó hír, hogy a Közép Duna Menti Fejlesztési Tanácsnál általam kezdeményezett Kiskőrös-Kalocsa kerékpárút terveztetése az alapkoncepcióval együtt a közigazgatási egyeztetés második szakaszában van, azaz hamarosan a kormány elé kerülhet. A tervek szerint a Duna jobb és bal partján, végig a dunai védgát vonalán épül ki egy olyan összefüggő, ellipszis alakú gerinc túra kerékpárút, amelyet a dunaföldvári Beszédes József híd és a szekszárdi Szent László híd köt össze. Ebbe a csomagba került be az általam előterjesztett és befogadott Kalocsa-Kiskőrös közötti kerékpárút megtervezése – mondta az országgyűlési képviselő.
Font Sándor hozzátette:
A Duna Menti Fejlesztési Tanácsnál lévő fő túra kerékpárút tervezése és megvalósítása azért fontos, mert a különböző irányokból erre rácsatlakozó kerékpárutak egy jól átgondolt, összefüggő kerékpárút-hálózatot alkotnak majd.
Komoly érdekeltségünk van abban, hogy Soltnál egy mintegy 10 kilométeres, a Duna partra vezető, egyes szakaszán úgynevezett vegyes, kerékpár és mezőgazdasági munkagépek által használható út kerüljön megépítésre. A Solt – Akasztó – Kiskőrös - Kiskunhalas kerékpárút solti, az 52-es útba való betorkolási pontjától új kerékpárút épül a Dunáig, hogy rávezesse ezt a szakaszt a dunai töltésén épülő gerinc kerékpárútra. Hasonlóan lényeges, hogy Bátyánál lesz egy kiegészítő kerékpárút, rákötést biztosítva ezzel a nagy gerinc kerékpár főútra, valamint, hogy ugyan ilyen okból a Kalocsa – Meszes, jelenleg létező kerékpárút felújítása is megtörténik.
Számunkra azért is kulcskérdés a Kiskőrös-Kalocsa kerékpárút megépítése, mert erre fűzhető majd fel a tervbe vett Hajós–Miske–Drágszél–Halom kerékpárút, amely Halomnál csatlakozhat be a két város közötti kerékpárútba. A tervek szerint ide kötik be a Dunapataj - Szelidi-tó - Újtelek - Szakmár irányából megépítendő kerékpárutat, Kiskőröshöz közelebb pedig a Kecel felől érkező kerékpárutat.
A két híd által összekötött, 33 kilométer hosszú gerinc túra kerékpárút és a Kiskőrös–Kalocsa közötti kerékpárút számunkra költség oldalról nézve is kedvező, ugyanis az erre fordított összeg nem terheli az érintett települések fejlesztési forrásait. Ez a két gerinc kerékpárút teszi lehetővé, hogy az egyes rövidebb kerékpárút-szakaszokat akár Szakmár, akár a többi település irányából a későbbiekben a megyei önkormányzatnál lévő, 2021-ben induló TOP, újabb nevén a Versenyképes Magyarország Operatív Program (VMOP) pályázati forrásaiból lehessen majd megépíteni – fejtette ki Font Sándor.
A képviselő rámutatott: „Nyilvánvaló, hogy az aktív és ökoturizmus óriási lehetőségeket rejt, a turisztikai attrakciókat hálózatban fogjuk kezelni. E célkitűzés megvalósításával függ össze, hogy a másik fontos kormányzati fejlesztési forrásból az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. engedélyes és kiviteli terveket készíttetett Hajós – Miske- Drágszél - Halom, Tass-Dunavecse, Kecel-Császártöltés, Lakitelek - Szentkirály, Tataháza - Bácsalmás, Kecskemét-Lajosmizse, Kecskemét – Nyárlőrinc kerékpárutak megépítéséhez. Mint a felsorolásból is látszik, ezen kerékpárutak egy része szintén érinti a választókerületünkben lévő településeket, ami közlekedésbiztonsági, egészség megőrzési és turisztikai szempontból is komoly előrelépést jelent majd.” 

Kövessen minket a Facebookon is!


Hirdetés
Címkék: Font Sándor

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés