• Április 29. hétfő, Péter
Program 2024. január 25. 14:49

Városi Disznótorral áldozunk a hagyományőrzés oltárán

Városi Disznótorral áldozunk a hagyományőrzés oltárán
Régen majdnem minden (jómódú) háznál tartottak víg kedélyű disznóvágást, de mára ez a szokás egy szűkebb rétegre korlátozódott. A mai fiatalok már nem biztos, hogy ismerik a kapcsolódó szokásokat, a húsfeldolgozás menetét. A február 3. szombatra meghirdetett Városi Disznótoron azonban minden érdeklődő végigkísérheti a pecsenye és hurka-kolbász készítés autentikus folyamatát. A rendezvény szervezője a Kiskőrösi Gazdakör Egyesület és Kiskőrös Város Önkormányzata.

Hirdetés

Hirdetés

Az esemény egyik ötletgazdájával, Somogyi Zoltánnal a Kiskőrösi Gazdakör alapító tagjával beszélgettünk a február 4-én, immáron nyolcadik alkalommal megrendezendő Városi Disznótorról. A jeles esemény ötlete annak idején egy baráti beszélgetés során született meg. A kezdetben csak barátinak számító összejövetel mára olyannyira kinőtte magát, hogy két 300 kilogramm körüli sertést dolgoznak fel, és a térség egyik legnagyobb gasztronómiai eseményének számít.

-    A két disznó közül az egyiket már előző nap levágjuk, amit azután előkészítünk a másnapi vendéglátásra - mondja Somogyi Zoltán.  - A másik jószágot pedig szombat reggel, a Pozsonyi utca elején egy látványtor keretén belül, reggel hét órától dolgozzuk fel. A reggeli szúrást – és az üdvözlő pálinka elfogyasztását - követően megperzselik és szakszerűen szétszedik a disznót.  Érdemes tehát már a kezdéstől kilátogatni az eseményre, mert olyan mozzanatokat láthat az ember, ami mára már inkább különleges, mintsem megszokott.
Manapság egyre kevesebben ismerik ezeket, a régen az élet szerves részét képező, a családok életét és ételét biztosító eseményeket. A régi kor embere önmagának teremtette meg a mindennapi betevő falatot. Minden háznál nevelkedett jószág bőven, amit az év hidegebb napjainak egyikén feldolgoztak, biztosítva így a család egész éves hússzükségletét. A disznóvágás minden esetben jelentős ünnep volt, hiszen ekkor „aratták le” az egész éves munkájuk gyümölcsét. A hús feldolgozása felelősség is egyben, mert ekkor készítették elő a következő évi tartalékokat is. Ennek, a mára már kuriózumnak számító tevékenyégnek a munkafázisait ismerheti meg, aki kilátogat a jó hangulatú rendezvényre. Évről-évre egyre több gyermek próbálja ki milyen a húsdarálás, a kolbásztöltés, persze mindezt felnőttek felügyelete mellett.
- Kifejezetten fontosnak tartjuk, hogy ezeket a munkafázisokat megismertessük a fiatalabb generációval, hiszen otthon ezeket szinte már egyáltalán nem tapasztalhatják meg. Pedig fontos lenne, hogy már fiatal korban megismerjék, hogyan kerül a hús az asztalunkra – hangsúlyozza Somogyi Zoltán.
A helyszínen lehetőség van támogatói jegyek vásárlására, amiért cserébe a nagyérdemű megkóstolhatja az olyan hagyományosnak számító toros ételeket, mint a hagymás vér, a pecsenye hús, a sült hurka-kolbász, és a töltött káposzta. Ezek az ételek mindenki számára ismerősek lehetnek, de tudvalévő, hogy a frissen feldolgozott húsból elkészítve sokkal ízletesebb, zamatosabb minden étel.
Az estét pedig egy jó hangulatú, élőzenés toros vacsorával zárjuk a művelődési központban, melyre előzetes bejelentkezés és jegy szükséges. A vacsorajegyek megvásárlására elővételben a Rákóczi utcai dohányboltban (Rákóczi u. 21.) van lehetőség. A részvételi létszám korlátozott, legfeljebb 220 fő lehet, tehát aki nem szeretne lemaradni, az időben vásárolja meg a jegyet. Olyan finomságok kerülnek az asztalra, mint a toros húsleves, sült hús, kolbász, hurka, töltött káposzta és hájas sütemény. A jó hangulathoz a zenét a Szamba Zenekar szolgáltatja majd.
A rendezvény kiemelt támogatója a Szerencsejáték Zrt.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés