• Szeptember 8. vasárnap, Adrienn, Mária
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Gazdaság
  • A hídátadó egy hosszú távra szóló országépítési terv része Összeköttetés Kalocsa és Paks között
Gazdaság 2024. június 25. 12:07

A hídátadó egy hosszú távra szóló országépítési terv része Összeköttetés Kalocsa és Paks között

A hídátadó egy hosszú távra szóló országépítési terv része   Összeköttetés Kalocsa és Paks között
Korszakos jelentőségű esemény helyszíne volt június 6-án az új Kalocsa-Paks Duna-híd kalocsai hídfője, ahol Orbán Viktor miniszterelnök ünnepélyes keretek között a két oldal országgyűlési képviselőivel, Kalocsa és Paks polgármestereivel közösen adta át a Duna magyarországi szakaszának 20. átkelőjét. A műtárgyat Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek szentelte fel. A Tomori Pál híd több mint 40 méter magasságban, 10 támaszon, 2x1 sávon, 946 méter hosszúságban ível át a Duna fölött. Az új Duna-hídnak köszönhetően Kalocsa és az M6 autópálya, valamint Kalocsa és Paks között a menetidő a közel egy óráról mintegy 15 percre csökkent. Az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában, a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében megépült híd és a hozzá kapcsolódó úthálózat fejlesztésének összértéke nettó 92 milliárd forint.

Hirdetés

A hídátadáson résztvevő, a Duna minkét oldaláról érkező több száz fős közönség elsőként dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek beszédét hallhatta. A metropolita arról beszélt, hogy az itt élő emberek régi vágya valósul meg, amiért személyesen is köszönetet mondott az építőknek és Magyarország kormányának. Mint mondta, régi vágya valósult meg azzal, hogy a hidat 500 évvel ezelőtti elődjéről, Tomori Pál kalocsai érsekről, vitéz katonáról nevezték el. Az érsek egy fél évezreddel ezelőtti pápai levelet idézett, amiben az egyházfő az 1523. február 3-án kalocsai érseknek kinevezett Tomorit a fővezéri poszt elvállalására bíztatta, és erősítette meg hitében. Két és fél év múlva azonban Tomori Pál, a kereszténység védelmezője a mohácsi csatatéren hősi halált halt.

Méltó tehát, hogy róla neveztük el ezt a hidat”– szögezte le Bábel érsek, hozzátéve, hogy a főpap latinul hídverőt jelent, tehát a hadvezér Tomori Pál kalocsai érsek jelképesen a múlt és a mai idők között is hidat teremt.

 

  • A Kalocsát Pakssal összekötő új híd egy összetett, átgondolt, hosszútávra szóló országfejlesztési, országépítési terv része – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az átadó ünnepségen.

Orbán Viktor kiemelte: a kormány feltett szándéka, hogy a Zalaegerszeg-Székesfehérvár-Kecskemét-Debrecen tengelyvonaltól délre minél több beruházást, ipari vállalkozást, vagyis gazdasági erőt telepítsenek, ehhez pedig utakra és hidakra van szükség.

A miniszterelnök meggyőződése, hogy a dél-magyarországi térségek jelentősége felértékelődik a jövőben, és ebben kulcsszerepet játszik a Szerbia és Magyarország közötti áruforgalom és kereskedelem, ami a “Nyugat kapujává” teszi ezt a térséget.

A terv részeként az M6-os autópályát elviszik, elvitték a határig, összekötve ezzel a horvát-szlavón területeket Magyarországgal

– mondta.

A következő lépés az lesz, hogy a Szerbiából érkező forgalmat és nyomában a logisztikai központokat, beruházásokat, a termelési egységek egy jelentős részét átterelik ebbe a térségbe, hogy ezzel bekössék Paks és Kalocsa környékét egy gyorsan fejlődő régióba.

Orbán Viktor kitért arra is: az ország legfontosabb stratégiai jellegű beruházásaiból kettő is ezen a környéken épül: Pakson lesz az új atomerőmű, és Kalocsától nem messze halad majd el a Budapest-Belgrád vasútvonal, ami ennek a magyar országépítési programnak az egyik legfontosabb építőköve.

Kiemelte: a Tomori Pál nevét viselő új Duna-híd nem csupán a folyó két partját összekötő közlekedési műtárgy, hanem egy mementó, egy óriási acélból és betonból készült felkiáltójel. Arra emlékeztet bennünket, magyarokat, hogy mekkora veszedelmet jelent a széthúzás – mondta Orbán Viktor.

(MTI)

Kövessen minket a Facebookon is!


Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés