• Április 28. vasárnap, Valéria
Gazdaság 2021. június 20. 11:00

Kalocsa csatlakozik a Nemzeti Agrárkamara programjához

Kalocsa csatlakozik a Nemzeti Agrárkamara programjához
Kalocsa és környéke főképp agrárvidék. A járási központban évekkel ezelőtt megszűnt a mezőgazdálkodási jellegű képzés, több dél-alföldi településhez képest az élelmiszeripari kiállítások, vásárok területén is elmaradása van a városnak. A Nemzeti Agrárkamarával, a MAGOSZ-szal együttműködve, dr. Filvig Géza polgármesterrel, az önkormányzattal összhangban, Szigeti Tamás kamarai agrár szaktanácsadó bevonásával közös koncepciót dolgoztak ki: Kalocsán lépésről lépésre vissza vezetik az agrároktatást, a mezőgazdálkodás népszerűsítését, az ilyen jellegű programokat, hiszen a koronavírus- járvány időszaka is rávilágított, mennyire fontos a kiváló minőségű, helyi élelmiszerek előállítása.

Hirdetés

Hirdetés

Első lépcsőként 2020-tól aranykalászos szakképzést vezettek be a városban, ahol a mai napig már több, mint százötven, főképp Kalocsa és környékbeli résztvevő szerezte meg a képesítést.

Mint a május 21-i találkozón megtudtuk: valamennyi korosztályt szeretnék megszólítani, és közelebb hozni a természetet, a környezettudatosságot, az állatvédelmet és a vidéki életformát.

Kalocsa is csatlakozik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei elnökének, Varga Imre Istvánnak „Gazda leszek” elnevezésű pályaorientációs programjához, melynek keretén belül az elnök 350 darab verses színező-kifestő füzetet adott át a városnak.

A színezőt Majki Andrea készítette. Könnyen érthető, szerethető versekkel és a hozzájuk tartozó kiszínezhető grafikákkal mutatja be a gyermekeknek a magyar agrárium értékeit. A kiadvány ráirányítja a szülők figyelmét arra, hogy érdemes a hazai élelmiszereket vásárolni. A füzetet forgatva a gyermekek megkedvelhetik az agráriumot és megismerhetik az egyes szakmákat azon túl, hogy új ismeretekkel és fogalmakkal gazdagodnak.

Az átadón dr. Filvig Géza polgármester, Simon Zoltán alpolgármester, Varga Imre István, a NAK Fejér megyei szervezetének elnöke és Szigeti Tamás agrármérnök vett részt. Az eseményen a további együttműködés lehetőségeit is áttekintették.

A kiadványt a kalocsai kisgyermekek a Kalocsa Jövőjéért Egyesült programján, illetve a városi óvodákban, gyermekmegőrzőkben vehetik át.

Szigeti Tamás agrármérnök annak a véleményének adott hangot:

„Számos kalocsai és környékbeli gazdálkodóval állok kapcsolatban. A visszajelzések alapján elmondható, hogy igény van az agrár- és élelmiszeripari jellegű képzésekre, programokra, pályaorientációra. Ezt jeleztem a városvezetés felé, és nagy öröm számomra, hogy nyitott fülekre találtam: az Önkormányzat – a város lehetőségeihez képest - biztosított a támogatásáról.

A mostani program a legkisebbeket szólítja meg. A „Gazda leszek!” egy kiváló kezdeményezés a 3-14 éves korosztály számára, ahol verses, játékos formában ismerkedhetnek meg a gyermekek az állatokkal, haszonnövényekkel, az élelmiszer-feldolgozó szakmákkal.

Az idei év második felére célunk, hogy több agrárprogramot és szakképesítést adó képzést hirdessünk meg, gyakorlatorientáltan szolgáljuk ki a helyben felmerülő igényeket. Bővebb információval nyáron és a szeptemberi Paprika Napokon rukkolunk ki.”- mondta a tanácsadó. Zs.F.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kalocsa

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés