• Március 19. kedd, Bánk, József
Gazdaság 2021. szeptember 7. 14:12

Mozgalmas a kora ősz a Paks II. projektben

Mozgalmas a kora ősz a Paks II. projektben
Készül az acél- és betonacél összeszerelő üzem és a korróziógátló munkálatok komplexuma, valamint az évi 300 ezer köbméter kapacitású betonüzem. Az engedélyezés és a műszaki szakemberek elhelyezése terén is komoly előrelépések történtek. Mittler István kommunikációs igazgató szavai szerint az első őszi hetek igen mozgalmasan telnek a Paks II. projektben.

Hirdetés

Hirdetés

Sürögnek-forognak a munkagépek és a szakemberek az új blokkok építési-szerelési bázisán, két kulcsfontosságú komplexum építésén dolgoznak: készül az acél- és betonacél-összeszerelő komplexum a korróziógátló munkálatok épületegyüttesével egyetemben, valamint a betonüzem. A betonacélüzem négy, a betonkeverő üzem nyolc, a korróziógátló munkálatok komplexuma hat építményből áll. Mittler István tájékoztatása szerint, az acél- és betonacél-összeszerelő üzemben több mint 300 szakember évi mintegy 45 ezer tonna fémszerkezet gyártásáról gondoskodik majd, a szerelési és raktározási területen négy 50 tonnás bakdaru dolgozik majd. A komplexum éves gyártási kapacitása meghaladja a 45 ezer tonnát.

– A műhelynél az alaptestek építése zajlik, a több mint 3500 négyzetméteres raktár épületénél pedig acélszerkezeti szerelést, azaz a pillérek állítását végzik – részletezte a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója. – Ahogy a házépítésnél, úgy az atomerőmű-építésnél is szükség van betonra és habarcskeverékre. Persze a léptékek merőben mások: a két betonkeverő egységenként három darab 500 tonnás cementsilóval és két adalékanyagsilóval évi 300 ezer köbméter betonszükségletet lesz képes kiszolgálni – tette hozzá a szomszédos betonüzemre utalva. A komplexum egyes épületeinél elkészült az alaptestek alatti szerelőbeton, folynak az előkészületek a vasszerelés megkezdéséhez.

Az atomerőmű ipari területétől északra fekvő építési-szerelési bázis szolgálja ki az atomerőmű építését az ahhoz szükséges anyagokkal, szerkezetekkel, berendezésekkel. Itt mintegy 120 épületet és építményt kell létesíteni – ezek között vannak üzemek, műhelyek, raktárak, öltözők, parkolók és utak egyaránt.

Mittler István elmondta, hogy miközben a felvonulási területen folyik a munka és dolgoznak az engedélyezéshez, létesítéshez szükséges dokumentációkon is, a műszaki gárda új helyre költözik. Elkészült ugyanis az Erőmű-beruházási Központ. – Megkötöttük a szükséges szolgáltatási szerződéseket, megtörtént az épület felszerelése, a költözés egy igen részletes ütemterv szerint zajlik – avatott be a részletekbe az igazgató.

Kitért arra is, hogy augusztus végén az Országos Atomenergia Hivatal kiadta a projekt fizikai védelmi engedélyét, a létesítési engedély pedig heteken belül megszülethet. Ez – mint Mittler István aláhúzta – fontos mérföldkő, mert ennek birtokában kaphatja meg a projekt azokat a további engedélyeket, amelyek alapján az új blokkok tényleges építési, gyártási, beszerzési és szerelési munkái megkezdhetők.

– Kommunikáció tekintetében is mozgalmasak voltak az elmúlt hetek. A tájékoztató kamionunk, sátrunk, standunk a településeket és a rendezvényeket járja, elkészült a negyedévente megjelenő Atomszféra magazinunk legfrissebb száma, honlapunk pedig egy új alololdallal gazdagodott, amely nem a projektre, hanem az azon dolgozó munkatársainkra fókuszál – összegezte Mittler István.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Paks

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés