• Április 25. csütörtök, Márk
Közélet 2022. február 23. 14:53

150 éves a Kalocsai Tűzoltóság

150 éves a Kalocsai Tűzoltóság
Élénk médiaérdeklődés mellett és népes közönség előtt nyílt meg február 1-jén a 152 éves magyar tűzoltóság történetét feldolgozó, helyi jellegzetességekkel is kiegészült vándorkiállítás, amelyet Kalocsán a helyi tűzoltóság megalakulásának 150. évfordulója alkalmából mutattak be.

Hirdetés

Hirdetés

A tárlatot dr. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeum igazgatója nyitotta meg. Köszöntőt mondott Font Sándor országgyűlési képviselő és dr. Filvig Géza polgármester, valamint dr. Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes, a Bács-Kiskun megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. A kalocsai tűzoltóság történetéről, és egyebek mellett a helyi folklórhagyományok és a tűzoltóság tevékenysége közti, kevéssé ismert összegfüggésekről Romsics Imre, a kalocsai Viski Károly Múzeum igazgatója osztotta meg gondolatait. Pohárköszöntőt mondott Betlen Zsolt tűzoltó alezredes, a Kalocsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezetője.

A tárlat egyrészt a magyar tűzoltóság fejlődésének 150 éves történetét mutatta be, hiszen 2020-ban volt annak az évfordulója, hogy hivatásos keretek között dolgozhatnak az országban a tűzoltók. A Széchenyi Ödön kezdeményezésére létrejött tűzoltóság történetét a kezdetektől mostanáig bemutató, rengeteg információt tartalmazó és sok fotóval díszített tablók tartalmát a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának munkatársai állították össze, és mutatják be országszerte, mindenütt a helyi tűzoltóság alapításának évfordulójához igazítva.

Font Sándor köszöntőjéből megtudhattuk, hogy a képviselő maga is tartalékos állományú önkéntes tűzoltó, ráadásul Soltvadkerten az ottani tűzoltósággal egy utcában lakik, és bemutatott egy csikószőrös bojttal díszített tűzoltó díszsisakot is, amelyet a tűzoltók munkájuk támogatásáért adományoztak neki.

A kiállítást nyitva tartásának a közel két hete alatt több, mint ezren, - köztük iskolás csoportok - tekintették meg. Zs.F.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kalocsa

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés