• Április 20. szombat, Konrád, Tivadar
Közélet 2022. március 1. 00:00

Rangos elismerést kapott a 60 éves kiskőrösi fúvószenekar karnagya

Rangos elismerést kapott a 60 éves kiskőrösi fúvószenekar karnagya
Kiskőrös Város Fúvószenekara idén ünnepli fennállásának 60 éves évfordulóját. Ez önmagában is elég indok lenne, hogy a város e kiemelkedő kulturális értékéről beszélgessünk, de van még egy további nyomós érv: Sipos Béla karnagy értékteremtő és hagyományőrző szolgálatáért – a magyar kultúra napja alkalmából – országos elismerésben részesült.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan fonódott össze a zenekar és az Ön pályafutása?

– Kiskőrös Város Fúvószenekara viszonylag nagy létszámú, 70-80 tagot számlál. Képviselteti benne magát az általános fúvószenekari hangszerek mellett a zongora, a nagybőgő, és alkalomadtán énekes, vagy hangszeres szólistával is kiegészül. Én 2019. augusztusban kerültem ide, amikor Mlinkó Nelli és Sztranyák Dávid felkértek, hogy a Nyáresti Fúvósmuzsika koncertet vezényeljem. A próbák alatt úgy összecsiszolódtunk, hogy a nagysikerű koncertet követően örömmel tettem eleget Samu Zsuzsanna, a SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola akkori igazgató asszonya felkérésének, hogy vezessem a fúvószenekart. Onnantól a közös munka és fejlődés jellemzi az együttműködést. Rengeteg segítséget kapunk a művészeti iskola jelenlegi igazgató asszonyától, Markóné Csányi Gabriellától, az intézmény tanári karától – akik, ha kell, külön szólampróbákat tartanak a gyerekeknek. Mindezért nagyon hálás vagyok.

Kik alkotják és milyen zenei repertoárral dolgozik a zenekar?

– Profi és jó értelemben vett amatőr zenészek vesznek részt a munkában.  Nem csak Kiskőrösről, hanem az egész dél-alföldi régióból olyan zeneszeretők alkotják a csapatot, akiknek a közös zenélés öröm és kikapcsolódás, legyen „civilben” diák, orvos, közgazdász, gyógyszerész, kőműves, vagy főállású édesanya. A Zeneakadémiáról és a katonazenekarból egyaránt járnak hozzánk kollégáim, akiknek mindig nagyon örül a csapat. A korosztály abszolút vegyes: 12 évestől a 65 évesig. Zenei repertoárunkat szintén a sokszínűség jellemzi: magyar és külföldi indulók, könnyű- és komolyzenei átiratok, filmzenék, slágerek, régi magyar tánczene, operett és opera részletek egyaránt részét képezik. Santana egyveleget épp úgy játszunk, mint például Brahms Magyar táncát, Sosztakovics műveit, vagy Máté Péter dalait. Úgy gondolom, hogy mindenki megtalálja ezek között az ízlésének megfelelőt.

Meséljen magáról! Milyen előzmények vezették idáig?

–  Szegedi születésű vagyok, édesanyám jogász, édesapám villamosmérnök. Egyiküknek sem volt különösebb zenei kötődése, engem mégis beírattak a zeneiskolába. Túl nagy elköteleződést nem éreztem egészen addig, amíg a kezembe nem került dédnagyapám, Sipos István fényképe, aki a szegedi rendőrzenekar tagja volt az 1930-40-es években. Ez a fotó arra motivált, hogy tovább vigyem a dédszülői hagyományt, és zenéljek. Felvételt nyertem a zeneművészeti szakközépiskolába, dr. Gyivicsán György harsonaművészhez, később pedig – már az egyetemen – Vörös József, a berlini rádiózenekar harsonása lett a tanárom. Az Erasmus keretein belül tanulhattam a németországi Weimarban, majd felvételt nyertem mesterképzésre a fúvószenekari karnagyi szakra, ahol dr. Csikota József professzor volt a mentorom. Játszottam színházzenekarban, különböző rézfúvós együttesekben, fúvószenekarokban. 2001 óta a szegedi Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar tagja vagyok. Itt kezdtem fúvószenekari pályafutásomat, a mai napig életem meghatározó része. Büszke vagyok rá, hogy meghívott karmesterként is vezényeltem már az együttest. 2016 óta a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekarának tagja, két éve pedig karmester helyettese is vagyok.

Milyen indoklással részesült elismerésben az idei magyar kultúra napján?

– Gömöri Balázs őrnagy, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekarának karmestere felterjesztésére, január 22-én Szabó István honvédelmi államtitkártól és Bozó Tibor vezérőrnagytól ajándéktárgy elismerést vehettem át Budapesten a Stefánia Palotában. A magyar kultúra ápolása és a magyar értékek megőrzése érdekében végzett kiemelkedő tevékenységem, történelmünk és napjaink katonai, valamint kulturális hagyományainak hiteles tolmácsolása elismeréseként.

Milyen további tervekkel tekintenek a 2022-es esztendő elé?

– Zenekari terveim között szerepel a Magyar Fúvószenekar és Mazsorett Szövetség, illetve a Fúvószenekarok és Együttesek Magyarországi és Közép-Kelet-Európai Szövetsége zsűrije előtt minősítést szerezni. Továbbra is örömmel vállalunk szerepet Kiskőrös nemzeti és állami ünnepein, városi, protokolláris, nyugdíjas, vagy bajtársi eseményeken. A zenekar fennállásának 60. évfordulóját jubileumi koncerttel szeretnénk megünnepelni. Tervezünk fúvószenekari fesztivált, és tartani szeretnénk fúvószenekari találkozókat is. Tavaly november 6-án, a Mórahalmon megrendezett II. Nemzetközi Fúvószenekari Versenyen kiemelt első helyezést értünk el. Szeretnénk ehhez hasonló további sikereket elérni. A Nyáresti Fúvósmuzsika mellett filmzenei koncertet is tervezünk.

Aki tájékozódni szeretne Kiskőrös Város Fúvószenekara fellépéseiről és híreiről, az megteheti, ha csatlakozik Facebook és Instagram közösségünkhöz, valamint feliratkozik Youtube csatornánkra. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy értékes híreket, fotókat videókat,- koncertrészleteket, de akár egész koncertfelvételeket-, is megoszthassunk kedves közösségünkkel, melyek bármikor visszanézhetőek. T.T. fotó: vira.hu

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kiskőrös

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés