• Április 20. szombat, Konrád, Tivadar
Közélet 2022. március 17. 10:25

Megújult a színház, és mozi terem Soltvadkerten

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt sikeres pályázat, valamint a helyi önkormányzat támogatásával megújult a soltvadkerti Gyöngyház Kulturális Központ színház és mozi terme. A fejlesztés azért is jelentős, mert a Kiskőrösi Járásban egyedül a Soltvadkerti Önkormányzat vállalja mozi üzemeltetését.

Hirdetés

Hirdetés

A vadkerti mozi 100 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.  A hangosfilm vetítés 1939-40 táján kezdődött, az akkori Nagyvendéglőben kialakított önálló moziban. Az intézmény 1945-ös leégése után a Levente Otthonban kapott helyet a mozi, a mai Váci Mihály utcában. Később a Bács-Kiskun Megyei Moziüzemi Vállalat vette át a működtetési feladatokat. Először Petőfi Mozi, majd Haladás Mozi és 1974-ben ismét Petőfi Mozi néven működött tovább. Akkoriban a mozigépeket még aggregátorral működtették, fehér falra vetítettek, az ülőhelyek rácsos padból készültek, a nézőtéren pedig kályhával fűtöttek. Az egygépes rendszer miatt minden tekercsnél újra kellett fűzni a filmszalagot.

2003-ban kezdte meg működését a korszerű technikával felszerelt új mozi a Városi Művelődési Ház, Könyvtár és Szabadidő Központban. 2014-ben sikeres pályázatnak köszönhetően ART moziként egy digitális vetítőgép került beszerelésre. A mostani jelentős felújítás a Cinema Szeged Kft. kivitelezésében valósult meg. 

A felújítási munkálatok során többek között 7.1-es hangrendszert alakítottak ki, melynek köszönhetően minőségileg jelentősen javult a térbeli hangzás és az akusztika. Emellett többek között motoros vetítő vászon, és motoros színpadi előfüggöny került beszerelésre, elkészült a nézőtéri oldalfal és a hátfal akusztikus függönyözése, a gépházban pedig kitekintő ablakot alakítottak ki.

A fejlesztés ünnepélyes átadásának alkalmából a Gyöngyház Kulturális Központban mozis relikviákból nyílt kiállítás.

A központ munkatársai bíznak abban, hogy a modern technika és a minőségi hangzás a korábbinál is vonzóbbá, látogatottabbá teszi filmjeiket, és a színházi előadásokat. A jövőben az erkélyen kialakított ülőhelyekkel szeretnék bővíteni a nézőteret, a tervek szerint megújítják a földszinti padló és az emeleti padlószőnyeg burkolatát és kicserélik a székeket is.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Soltvadkert

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés