• Április 16. kedd, Csongor
Gazdaság 2022. október 5. 11:19

Atomerőművek nélkül nincs kiút az energiaválságból

Atomerőművek nélkül nincs kiút az energiaválságból
Az európai klímavédelmi célok eléréshez szükség van az atomenergiára – mondta Yves Desbazeille az épülő paksi blokkok területén. A nucleareurope főigazgatója szerint kontinensünk biztonságos áramellátása szempontjából is nélkülözhetetlenek az atomerőművek.

Hirdetés

Hirdetés

– A növekvő villamosenergia-igény több nukleáris kapacitást kíván a jövőben, ha el akarjuk érni a klímavédelmi célokat – szögezte le paksi látogatásán Yves Desbazeille, a nucleareurope főigazgatója. Az európai atomenergia-ipart összefogó szövetség küldöttsége kedden kereste fel a Paksi Atomerőmű új blokkjainak építkezését és tájékozódott a projekt előrehaladásáról.

Yves Desbazeille a talajkiemelési feladatok megtekintését követően elmondta: a villamosenergia-szükséglet mintegy negyedét biztosítják az atomerőművek Európában, ez az alacsony szén-dioxid-kibocsátású termelés fele. A főigazgató szerint legalább ezt az arányt biztosítani kell hosszú távon is, ami azt jelenti, hogy növelni kell a nukleáris kapacitást. Az Európai Unió klímavédelmi irányelve értelmében, azzal, hogy az unió törekszik a gázfogyasztás mérséklésére, a károsanyagkibocsátás-mentes villamosenergia-termelés kap nagyobb hangsúlyt.

A főigazgató üdvözölte az Európai Unió által megszavazott taxonómiarendeletet, amely a fenntartható energiatermelési módok közé sorolja az atomenergiát is. – Ez egy nagyon fontos eredmény, mert nem volt magától értetődő – hangsúlyozta, hozzátéve: – Félúton járunk, hiszen egyrészt a taxonómiarendelet nehezen teljesíthető feltételeket szab, másrészt Európának még fel kell ismernie, hogy az atomenergia-iparnak a technológiát megillető helyre, a fejlesztés élvonalába kell kerülnie. Azt mondanám tehát, hogy a taxonómia egy lépés a helyes irányba, de még sok feladat vár ránk, ha azt akarjuk, hogy az atomenergia teljes mértékben elfogadott és támogatott legyen az unióban.

A brüsszeli székhelyű szervezet első embere egyértelművé tette, hogy az Európát sújtó energiaválság idején a megfizethető áron termelő atomerőművek az ellátásbiztonság szempontjából is kulcsfontosságúak.

A finn, spanyol, francia és román szakértőkből álló nemzetközi delegáció magyarországi látogatása során átfogó képet kapott a hazai nukleáris ágazat helyzetéről és fejlesztéséről.

A nucleareurope az európai nukleáris ipart képviseli az EU intézményeivel és más kulcsfontosságú érdekelt felekkel folytatott energiapolitikai megbeszéléseken. Tagságát 15 nemzeti nukleáris szövetség alkotja, amelyek csaknem 3000 céget reprezentálnak.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Paks

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés