• Április 29. hétfő, Péter
Közélet 2022. december 16. 08:22

Mindent valóra váltottuk, amit idénre terveztünk

Mindent valóra váltottuk, amit idénre terveztünk
Évértékelő interjú Takácsné Stalter Judittal, Császártöltés polgármesterével – Ez az év sem volt könnyű. A visszatekintést mindig ezzel kezdjük, aztán végül mégis kikerekedik belőle, hogy minden adódó lehetőséget megragadtunk. Idén is elégedettek lehetünk úgy a pályázatok és felújítások, mint a rendezvények tekintetében. Kijelenthetem, hogy amit szerettünk volna, azt eddig még mindig valóra váltottuk – bocsátja előre Takácsné Stalter Judit, Császártöltés polgármestere, amikor a 2022-es esztendő értékelésére kérem.

Hirdetés

Hirdetés

– Milyen lehetőségek adódtak idén?

– Pályázatok és a hozzájuk rendelt önerő segítségével teljes hosszában leaszfaltoztuk a Bajtárs utcát és ugyanitt a járdát is. Újítottunk fel járdát a Keceli utcában, a Kossuth Lajos utcában és egy kis rész hátra van még a Petőfi Sándor utcában, de reményeink szerint ez is elkészül még az idén.

Az év nagy attrakciója volt számunkra a polgármesteri hivatal 120 millió forint értékű energetikai felújítása. Pedig amikor elkezdtük, még nem is sejtettük, hogy az energiaválság tükrében még jobban felértékelődik ez a projekt. Megtörtént az öreg, korszerűtlen épület teljes tetőcseréje és külső hőszigetelése, kicseréltük a nyílászárókat, a konvektorokat központi fűtésre cseréltük és napelemeket is felszereltettünk. Saját erőből kifestettük az irodákat, készült mozgássérült mosdó, felújítottuk az irattárat. Mindezt folyamatos munka mellett. Ezúton is köszönöm a kollégák és az ügyfelek türelmét! A beruházás jelentőségéhez méltó átadási ünnepséget tartottunk, ami igen nagy esemény volt számunkra. Velünk együtt ünnepelt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is, akitől sok segítséget kaptunk már a falu egyik legöregebb házának megvásárlásához is, ahol sváb kutatási központot szeretnénk létesíteni. Most türelmet kért, de remélem, hogy a következő években sikerül ezt az álmot is megvalósítani. Az ünnepségünket megtisztelte jelenlétével Bányai Gábor országgyűlési képviselő is. Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke pedig itt jelentette be, hogy elkezdhetjük a Császártöltés-Hajós kerékpárutat megvalósítani, illetve a Császártöltés-Kecel kerékpárút építése is tervben van. Bízunk benne, hogy néhány éven belül ez is megépülhet.

– Császártöltés mindig előrukkol valami egyedi ötlettel, megoldással. Gondolom idén sem volt ez másként.

– Elsőként az önkormányzati kertészetünk jut eszembe, ami nem újdonság ugyan, de idén is bizonyította létjogosultságát, mert sok pénzt megtakarítottunk általa. Ősszel az összes árvácska palántát megtermesztettük, tavasztól őszig pedig rengeteg finomsággal látta el az iskola konyháját, amit szintén az önkormányzat működtet. A polgárőrségnek egy autó megvásárlásában tudtunk segíteni, így megfelelő feltételek mellett szolgálhatják a falu biztonságát. Emellett kiadtuk a Szívedben őrizd meg Császártöltést! című kiadványt, amivel megajándékoztunk minden helybéli általános iskolást és más érdeklődőt is.  Ez a füzet a falu történetét dolgozza fel a betelepítéstől 1949-ig. Ezen keresztül megismerheti az olvasó az itt élt jeles személyeket, kiemelkedő épületeket, azok történetét, és mindazt az épített, természeti örökséget, amire büszkék vagyunk, és szívesen megmutatunk az ide érkezőknek. Ez az egész ráépül a helyi kiállításokra, közöttük a Képes házra, a Sváb értéktárra, vagy az idén átadott Túlélni a XX. századot című tárlatra.

– Sikerült-e újraéleszteni idén a hagyományos rendezvényeket?

– Egyik legizgalmasabb volt a Sváb Ételek Fesztiválja, amit második alkalommal rendeztünk meg, nagy érdeklődés mellett. Az augusztusi falunap alkalmával ezúttal is a helyieket mozgattuk meg. A háromnapos rendezvényre számos programmal vártunk minden korosztályt. Sokat dolgoztak idén is a különböző civil szervezetek, egyesületek. A Pincenyitogatók iránt például nagy volt az érdeklődés az ország minden részéről. Kiveszi a részét a munkából az óvoda, iskola is, valamint a polgárőrökre és a tűzoltókra is lehet számítani. Nagyon jól sikerült a szüreti felvonulás, ami ezúttal is közös estebéddel zárult, ami a Császártöltési Német Nemzetiségi Önkormányzatnak köszönhető, kikkel nagyon jó az együttműködésünk. A napokban volt teltházas adventi koncertünk, az év végét az adventi gyertyagyújtások, a betlehemezés és a Mindenki karácsonyára való készülődés hatja át. Jó, hogy két év kihagyás után újra össze tudjuk hozni a falut! A nyugdíjasok köszöntése idén elmaradt az őszi járványok miatt, viszont csaknem 600 főnek – mindenkinek, aki kérte és regisztrált – házhoz vittük a vasárnapi ebédet. Remélem, hogy jövőre meg tudjuk tartani személyes találkozás mellett. Az energiaár-emelések miatt most egy kicsit visszafogottabban élünk, és törekszünk inkább szabadtéri rendezvényeket tartani. Viszont a Mindenki karácsonyát és a januári sváb bálat bevisszük a sportcsarnokba.

– Hogy alakulnak a jövő évi tervek?

– Mértéktartók vagyunk, erre kért minket ittjártakor Gulyás Gergely miniszter úr is. A Petőfi Sándor utcai játszótér felújítása – aminek megvan az összes terve –, valamint a már említett kerékpárút megépítése mellett arra vágyunk, hogy közösségeink összetartását erősítő rendezvényeinket megőrizhessük és segíteni tudjunk minden bajba jutó töltésinek. Ez most a legfontosabb. E napokban is 160 nyolcvan év felettinek és 250-nél több iskolásnak és óvodásnak viszünk karácsonyi ajándékcsomagot a vállalkozók és az önkormányzat összefogásával. Emellett a képviselők is megajándékozzák a legnehezebb anyagi helyzetben lévőket, és még figyelünk, hogy hol kél el a segítség. Aki Császártöltésen él érezze magát biztonságban, tudja, hogy számíthat ránk.

Tóth Tímea

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Császártöltés

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés