• Április 16. kedd, Csongor
Közélet 2023. április 24. 09:17

Újabb haladékot kapott a fúrt kutak bejelentési kötelezettsége

Újabb haladékot kapott a fúrt kutak bejelentési kötelezettsége
Egyelőre semmilyen teendője nincs az egykor engedély nélkül fúrt kutak legalizálásával kapcsolatban az érintett tulajdonosoknak! Erről tájékoztatta lapunkat Font Sándor országgyűlési képviselő, a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke a napokban. A bejelentés óriási visszhangot keltett, hiszen – a legutóbbi információk szerint – az év végéig kellene minden érintettnek elkészíttetnie kútjáról azt a dokumentációt, (több tízezer forint ráfordítással) ami választ ad bizonyos, ma még nem ismert paraméterekre. Font Sándorral az előzményekről, a váratlanul bejelentett változás okáról, és a célokról beszélgettünk.

Hirdetés

Hirdetés

– Hogyan és miért kerültek napirendre ezek a zömében több évtizeddel ezelőtt készült kutak?

– 2018-ban már hoztunk egy törvényt a témában, amitől azt reméltük, hogy megoldja ezeknek a kutaknak a legalizálását. Azt azonban a köztársasági elnök alaptörvény-ellenesnek ítélte, és az alkotmánybíróság megsemmisítette. Az Alkotmánybíróság ugyanakkor kimondta, hogy a törvénymódosítás céljai, vagyis az állampolgárokat sújtó felesleges adminisztratív terhek csökkentése, illetve az ellenőrzés hatékonyságának növelése más módon is elérhetőek, tehát ezzel a szándékkal egyet értett.

– Mi pontosan a cél és mely kutak érintettek?

– Ezeknek a fúrt kutaknak az éves vízkivétele nem haladja meg az 500 m3-t, belterületen, vagy zártkertekben, hétvégi házaknál, művelt területeken helyezkednek el, a talajvízkészlet – az első vízadó réteg – vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával üzemelnek, ivó, vagy egyéb háztartási célú vízigényt, például kertöntözést elégítenek ki magánszemélyek részére, épülettel, vagy annak építésére jogosító határozattal rendelkező ingatlanon vannak, és engedély nélkül épültek. A cél, hogy megoldást találjunk a legalizálásukra.

– A jelenleg érvényben lévő szabályozás is ezt a célt tűzte ki. Miért vált szükségessé az újragondolása?

–  A pillanatnyilag is élő jogszabály szerint az a tulajdonos mentesül a kiszabható büntetési tétel alól, aki 2023. december 31-ig a területileg illetékes jegyzőnél bejelenti a területén található, engedély nélkül épült fúrt kutat. Ez a moratórium azonban nem jelenti a bejelentéshez kötelezően csatolandó iratok megszerzése alóli mentességet. Ennek költsége pedig 50 ezertől akár 200 ezer forintig is terjedhet egy lakossági kút esetében. A külterületen található, gazdasági/öntözési célú kutakat (amelyeknek a talppontja nem mélyebb, mint 50 méter,) már nem a jegyzőhöz, hanem a Nemzeti Földügyi Központhoz kell bejelenteni, ahol még szigorúbbak a feltételek, így az engedély nélkül épült kút legalizálásának a költsége ez esetben akár az 500 ezer-1 millió forintot is elérheti. Ezen szeretnénk most változtatni olyan jogszabályi környezet megteremtésével, amely a régi gyakorlatot egyszerűsíti, és a költséges eljárás alól mentesíti az érintetteket, lehetőség szerint költségmentes megoldással. Közös nevezőre jutva egy olyan eljárást kell találnunk, nekünk, jogalkotóknak, ami a fentebb ismertetett költségkímélő megoldás mellett a környezet- és ivóvízvédelem elvárásait is szem előtt tartja, miközben az alaptörvényben álló elvárásoknak is megfelel.

– Mi teszi lehetővé ezt a könnyítést?

– Magyarország rendkívül gazdag karsztvíz készlettel rendelkezik, amiért felelősséggel tartozunk, és amit védenünk kell. Ezek értéke felbecsülhetetlen, ugyanis több természetes szűrőként funkcionáló vízzáró rétegen ment keresztül a víz száz és ezer évek alatt. Nagyon fontos, hogy ennek a víznek a tisztaságát nem tehetjük kockára. Márpedig ezt tennénk, ha nem zárnánk ki annak az esélyét, hogy a felsőbb rétegekben található, kevésbé tiszta vízrétegekkel a szakszerűtlenül fúrt kutak összekössék és megszennyezzék ezt a rendkívüli tisztaságú vízbázist. Sajnos néhány helyen hazánkban ez már megtörtént. A munkánk többek között arra irányul, hogy a valós veszélyre fókuszálva kizárjuk azokat a területeket, ahol ez a kockázat nem áll fenn. Ilyen például az Alföld, és Magyarország mintegy 88 százaléka. Hazánk összes területének mintegy 12 százalékán van reális veszélynek kitéve a karsztvíz bázis, itt fokozott figyelemmel kell eljárni. Azonban a többi részen egy rendkívül egyszerű eljárással legalizálni lehet a kutakat. Ennek módját még nem tudjuk, de keressük. Reményeink szerint néhány héten belül nyilvánosságra hozhatjuk azt a koncepciót, ami a természeti környezet és a vízbázis védelme mellett az alaptörvény előírásait és a tulajdonosok érdekeit is szem előtt tartja, így méltán váltja fel a jelenlegi szigorú és költséges eljárási rendet.

– Most tehát nincs más dolga a kúttulajdonosoknak, mint kivárni a megszületendő új jogszabályt.

– Pontosan. Amikor az említett szempontoknak megfelelő jogszabály megszületik, az abban foglaltakat kell majd végrehajtani. Addig pedig türelmet és megértést kérünk. Becslésem szerint június közepéig megszülethet a megoldás, ha véletlenül nem, akkor az őszi jogalkotáskor. Amikor ez megtörténik, természetesen haladéktalanul nyilvánosságra hozzuk.

Tóth Tímea

Kövessen minket a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés