• Április 29. hétfő, Péter
Közélet 2023. június 30. 10:00

Solton programokkal építenek közösséget

Solton programokkal építenek közösséget
2021 szeptemberében vehették birtokba a soltiak a település újonnan épült multifunkcionális sportcsarnokát. Németh István polgármester szerint az egymilliárd forintból megvalósult létesítménynek köszönhetően a sport, az oktatás és a kultúra feltételei is felbecsülhetetlen mértékben javultak ezzel a településen.

Hirdetés

Hirdetés

– Régi álom vált valóra Solton az új sportcsarnokkal, amire évekig spórolt a város.

– Az 500 millió forintos belügyminisztériumi támogatást ugyanilyen összegű önerővel egészítette ki az önkormányzat. Ez úgy volt lehetséges, hogy erre a célra évek óta elkülönítettünk az iparűzési adónkból, mert a képviselő-testület és jómagam is nagyot hittünk abban, hogy egyszer sikerül az iskola tornaszobáját egy szabványos sportcsarnokra cserélni. Felvettük a kapcsolatot a Magyar Kézilabda Szövetséggel, és az ő javaslatuk alapján terveztük meg az NB I/B szabványos sportcsarnokot 11 öltözővel, orvosi szobával, és mindennel, ami ehhez kell.

– Beváltotta az épület a hozzá fűzött reményeket?

– Maximálisan kihasználjuk a sportcsarnok kapacitását. 7 és 15 óra között a KLIK üzemelteti, ezt követően száll vissza a jog a városra, mi pedig a sportolók rendelkezésére bocsátjuk. Nemrégiben átadtuk a napelemes rendszert is, ami kitermeli a szükséges energiát, így nem kell a költségvetésből hozzátenni pénzt, hogy a rezsit fizetni tudjuk.

– Milyen egyéb projektek valósultak meg az elmúlt időszakban Solton?

– Nyertünk egy zöld város projektet ötszázmillió forintért, amiből megszépítettük a városközpontot, építettünk két nagy parkolót és felhúztunk egy új üzletházat. Három épületet megvásárolt az önkormányzat saját forrásból, ezek helyén épült meg az üzletház, ahol négy üzlet és négy iroda kapott helyet. A beruházás létjogosultságát támasztja alá, hogy többszörös túljelentkezés volt ezeknek a helyiségeknek a bérletére. Elkészült továbbá a kissolti településrészen egy kétcsoportos bölcsőde, amit szeptemberben vehetnek birtokba a kicsik. Az ingatlan tőszomszédságában most zajlik egy minden korosztály számára megfelelő játszótér kialakítása, ahol focizni, kézilabdázni is lehet majd. Ezen kívül saját költségvetésből felújított a város négy darab utcát is.

– Tervek, vágyak?

– Van a városnak egy rossz állapotban lévő mozija. Annak a felújításához nagyon szeretnénk pályázati lehetőséget találni, mert volna igény a kulturális lehetőségek bővítésére. Amennyiben ez sikerül, elmondhatjuk, hogy valamennyi intézményünk megfelel a XXI. század követelményeinek. Attól kezdve minden figyelmünket a város utcáinak rendbetételére fordítjuk, mert e téren bőven van elmaradásunk. Hosszú tárgyalás és tervezés után 50 évre megkaptuk a Duna-partunkat a Bajai Vízügyi Igazgatóságtól, így most szeretnénk olyan vállalkozót találni, aki rendben tartja, és felpezsdíti az életet. A TOP Plusz keretében új művelődési házra adtuk be a pályázatunkat, és el is nyertük a kivitelezéshez szükséges 855 millió forintot. Így a régi helyén egy új, kétszintes művelődési házat fogunk felépíteni. Hamarosan indul a közbeszerzés, és azt remélem, hogy a nyár végére el is kezdhetjük a régi épület bontását és az új kivitelezését. Itt szeretném megjegyezni, hogy nagyon sokat köszönhetünk Font Sándor országgyűlési képviselőnek, aki minden pályázatunkban mellettünk áll, segít bennünket.

– Milyen kihívások elé állította az önkormányzatot az energiaválság?

– A közvilágítás számunkra a leginkább fájó pont, de beadtuk már a pályázatot, amiből az égőket tervezzük lecserélni. Azt ígérik, hogy ezzel meg tudjuk takarítani az áramköltség 55 százalékát. A közintézmények mindegyiken van napelem, ami nagyjából ki is termeli a fogyasztást. Van továbbá egy darab egy megawattos kicsi erőművünk. Az önkormányzati intézményeket faaprítékkal fűtjük, a fát a Kefagtól vásároljuk jó áron, amire hosszú távú szerződést kötöttünk. Mindezeknek köszönhetően az energiaárak robbanását tudjuk kezelni. A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány támogatását minden évben olyan fejlesztésre, beruházásra fordítjuk, amivel energiát spóroljunk meg. Ez a cél idén a benti óvodánk fűtéskorszerűsítésre lenne. Ámbár napelem ott is van, de a régi radiátorokat szeretnénk lecserélni és felújítani. Legutóbb egyébként a polgármesteri hivatal fűtését hoztuk helyre: új termosztátok és radiátorok kerültek fel.

– Milyen közösségi élet: kulturális programok, civil kezdeményezések színesítik a soltiak mindennapjait?

– Más települések irigykedve szoktak beszélni minden korosztályt megszólító programjainkról: a nótaesttől az operetten át minden igényt igyekszünk kielégíteni. Van baba-mama klubunk, rendszeresek a színházi előadások, és csaknem 40 civil egyesület tevékenykedik nálunk. Ezeket az önkormányzat erejéhez mérten támogatja. A nyugdíjas klubok, íjászok, sportegyesületek, egyházak számára a városi civil alapból minden évben kínálunk pályázati lehetőséget. Mindkét iskolának és az óvodának is van alapítványa. Városi rendezvényeink egész napos programja a helyi közösségeknek, tehetségeknek kínál bemutatkozási lehetőséget. Fellépnek ilyenkor a mazsorettek a fúvósok, az iskolás és óvodás csoportok. Május 1-jén idén is megrendeztük a focipályán a majális focitornát, amely a solti származású tornász, Weisz Árpád nevét viseli. Augusztus 19-én – mint minden évben, úgy ezúttal is – várjuk a látogatókat a Solti Pincepörkölt Fesztiválra, ahová a nyitott pincék és a kulturális programok több ezek embert vonzanak. Ilyenkor akár 70 pincénél főztek különböző pörkölteket, és borkóstolóval is várják a betérőket. Egy bizonyos, hogy senki sem távozik innen sem éhesen, sem pedig szomjasan. Szeptember harmadik szombatján rendezzük meg minden évben a szüreti mulatságot. Tavaly 124 solti fiatal öltözött be népviseleti ruhába és vonult fel lovaskocsikkal, mellette a borlovagrend éves ünnepsége zajlik ilyenkor. Az évet az advent első szombatján megrendezett forraltbor főző verseny zárja, amit a civil szervezetek bevonásával szervezünk meg, és igazi, közösséget összekovácsoló ünnepi alkalom szokott lenni.

Tóth Tímea

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Solt

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés