• Április 29. hétfő, Péter
Közélet 2023. augusztus 21. 10:09

Varga Mihály pénzügyminiszter avatta fel az Anda Present új kalocsai üzemcsarnokát

Varga Mihály pénzügyminiszter avatta fel az Anda Present új kalocsai üzemcsarnokát
A város legdinamikusabban fejlődő cége ünnepelt

Hirdetés

Hirdetés

Az idén februári alapkőletételt követő öt hónap múlva elkészült és immár termelő és logisztikai célokat szolgál az ANDA PRESENT Kft. Kalocsa, Róna u. 3 szám alatti telephelyén felépült új üzemcsarnok, melynek felavatására július 20-án Varga Mihály pénzügyminiszter a városba érkezett. Az eseményen András Attila, az Anda Cégcsoport vezérigazgatója a miniszter mellett Font Sándor országgyűlési képviselőt, Filvig Gézát, Kalocsa város polgármesterét, Ignacio Mitjanst, a MAKITO Promotonal Products, az ANDA spanyol stratégiai beszállító partnere értékesítési és marketing igazgatóját, továbbá a kalocsai járás polgármestereit, a közigazgatás, a közélet vezetőit köszöntötte.

- Bár Európa kilátásai az elhúzódó háború és a szankciók következtében jelenleg nem kedvezőek, a magyar gazdaság már az év második felében visszatérhet a növekedési pályára - jelentette ki Varga Mihály a város legdinamikusabban fejlődő cége, egyik legnagyobb foglalkoztatója és legnagyobb iparűzési adó befizetője, a promóciós ajándéktárgyak gyártásával, importálásával és emblémázásával foglalkozó Anda Present Group új üzemcsarnokának átadó ünnepségén.

A miniszter kiemelte: Magyarország számára kulcsfontosságúak az új munkahelyeket teremtő beruházások. Az Anda Present 2,5 milliárd forintos fejlesztésével 100 új munkahelyet hozott létre a térségben, jelentősen javítva a környéken élő álláskeresők esélyeit.

Varga Mihály az aktuális gazdasági környezetet összegezve aláhúzta: a foglalkoztatottság a 2010 óta létrehozott, közel 1 millió új munkahellyel rekordszinten áll, a 4 százalékos munkanélküliségi ráta az egyik legkedvezőbb eredmény az uniós országok körében.

Hozzátette: a hazai beruházási ráta az Európai Unióban jelenleg a legmagasabb, a külföldi működő tőke magas aránya szintén igazolja a magyar gazdaság vonzerejét. A miniszter beszéde végén gratulált a már megvalósított és a második ütemben önerőből építés alatt álló üzemcsarnokhoz.

András Attila, az Anda Present Group vezérigazgatója kifejtette:  2014-ben 17 fővel kezdték meg a működésüket a cég kalocsai telephelyén. 2017-ben egy 700 négyzetméteres gyártócsarnokot avattak, egy évvel később pedig tovább bővült a gyártókapacitásuk.

A most átadott logisztikai központ egy két ütemben megvalósuló, összesen 4 milliárd forintos beruházás része. Az első ütem építése során elkészült egy 5300 négyzetméteres csarnok, ahol egy 1100 négyzetméteres üzem és alapanyagraktár, egy 3700 négyzetméteres logisztikai raktár, valamint egy 500 négyzetméteres irodarész létesült. Az első 2,5 milliárd forintos fejlesztés megvalósulásához a cég vissza nem térítendő kormányzati támogatást nyert - hangsúlyozta a vezérigazgató, hozzátéve: a második ütem építése is megkezdődött, az 5 ezer négyzetméteres logisztikai raktár önerőből készül.

- A beruházás óriási mérföldkő a cég és a város életében, hiszen az Anda Present Group a legnagyobb adófizetője Kalocsa Város Önkormányzatának - hangsúlyozta dr. Filvig Géza polgármester, aki arról is beszámolt, hogy a cég teljesítménye elismerésére és tiszteletére kezdeményezte a telephelyet is befogadó Róna utcán átnevezését Anda utcára, melynek előkészítését megkezdte az önkormányzat. 

Font Sándor, a választókörzet országgyűlési képviselője is örömmel üdvözölte a beruházást, mely növeli a térség gazdasági vonzerejét, ami a jövőre elkészülő Kalocsa-Paks Duna-híd révén újabb lehetőségek előtt áll. A képviselő kiemelte: az is örömteli, hogy egy másik Bács-Kiskun vármegyei családi vállalkozás, a kiskunhalasi székhelyű Merkbau Zrt. végezte a kivitelezést, amivel határidő előtt elkészültek.

A beszédek elhangzását követően az ünnepélyes csarnokavatásra került sor.

Kövessen minket a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés