• Április 29. hétfő, Péter
Közélet 2023. augusztus 24. 10:00

Indulhat a Civil közösségi ház kialakítása Tabdin

Indulhat a Civil közösségi ház kialakítása Tabdin
Egy TOP Plusz pályázat keretében elnyert támogatásnak köszönhetően civil közösségi házat alakítunk ki Tabdin – tudtuk meg Fábián Sándor polgármestertől, aki azt is elmondta, hogy a projekt egy 30 éves épület teljes megújításával valósul meg. A leendő korszerű, minden igényt kielégítő épületben három helyi civil szervezet: a tűzoltó egyesület, a polgárőr egyesület és a községi sportegyesület kap majd helyet. Jelenleg a közbeszerzési eljárás előkészületei folynak, a remények szerint rövid időn belül elindulhat a kivitelezés.

Hirdetés

Hirdetés

– Ezt az épületet még a kilencvenes években kezdték el építeni, de forrás hiányában félbemaradt a beruházás. Azóta számos terv, elképzelés merült fel a szerkezetkész épület hasznosítására, de nem sikerült anyagi forrást szerezni egyik megvalósításához sem. Most úgy tűnik, hogy minden eddiginél közelebb kerültünk a lehetőséghez, hogy méltó funkciót kapjon. A 120 millió forintos projekt keretében rendeződhet a település frekventált helyén lévő befejezetlen három szintes, 360 négyzetméteres épület sorsa. Többek között nyílászárókat kell cserélni, közfalakat újraépíteni, vizesblokkokat kialakítani. A civil közösségeink itt megfelelő körülmények között dolgozhatnak, a közös tárgyalóban akár rendezvényeket, továbbképzéseket tarthatnak. A beruházás ugyanakkor esztétikai, településképi szempontból is nagy előrelépés lesz, ezért is kiemelt projekt Tabdi életében – fogalmazott a polgármester.

Az aktualitásokat számba véve Fábián Sándor kitért arra a vidékfejlesztési projektre is, amit Akasztóval közösen nyertek el konzorciumi formában, külterületi földutak stabilizálására. A 240 millió forintos forrásból 3-3 út kap útalapot a két településen. Tabdin ezek viszonylag frekventált helyszíneket, turisztikai attrakciókat – horgászpark, horgásztanya, szálláshely – tesznek könnyebben megközelíthetővé. Jelenleg a közbeszerzés előkészítése van folyamatban. A polgármester abban bízik, hogy a jövő évben mindkét projekt meg is valósul.

Mint megtudtuk, néhány kisebb, az önkormányzat saját forrásaiból megvalósuló fejlesztés is folyamatban Tabdin.

– Megújítjuk a temetőnél a kerítést, és néhány kevésbé gondozott önkormányzati területet is kitisztítunk. Eddig négy-öt telken végeztük el az elöregedett fák kivágását, a terület kitakarítását. Jelenleg a tuskótlanítás van folyamatban és a felszabadult, megtisztított területek új funkcióját tervezzük. A település Bem utcai oldalán szeretnénk egy játszóteret megvalósítani, a kivágott fát pedig a tűzifa programban tudjuk hasznosítani. A következő téli időszakra készülve továbbra is kiemelt célunk a fűtésköltségek minimalizálása. Négy önkormányzati ingatlanra telepítettünk 5 kilowatt alatti napelemet – ezek a bölcsőde, két szolgálati lakás és az orvosi rendelő – ezeknek a projekteknek az utolsó fázisában vagyunk. A bölcsőde betáplálása már működik, a többi helyszínen még folyamatban van.

Az elmúlt időszakban igyekeztünk mindenhová, ahol ez lehetséges klímákat szerelni a fűtés rásegítésére annak érdekében, hogy minél kevesebb földgázt használjunk el az idén. Most próbálunk a legnagyobb intézményünkben, a faluházban is megvalósítani egy ilyen fejlesztést. Erre a Leader program keretében találtunk pályázati lehetőséget, amit meg is ragadtunk, és reménykedünk a pozitív elbírálásban. Ugyancsak az eredményhirdetését várjuk egy másik Leader pályázatunknak, ami egy sokoldalúan használható gép megvásárlását tenné lehetővé. Jelentős kézi munkaerőt tudnánk vele helyettesíteni, segítségünkre lenne a hóeltakarítástól a közterületek seprésén át a kerítésépítéseknél, a szociális tüzifa kiosztásánál és szállításánál, és számos bérmunkát is kiváltana – tudtuk meg.

Fábián Sándor hozzátette: a napokban elkezdődött a gyorsvasút kiépítése a tabdi szakaszon, ami nagy öröm, de egy ilyen nagyságrendű beruházás bizony számos kellemetlenséggel is jár. Mivel ez egy kiemelt állami projekt, az önkormányzat mozgástere meglehetősen korlátozott. De igyekeznek mindenki számára elfogadható megoldásokat találni, a lakosságtól pedig türelmet és megértést kérnek. 

Nagyon készülnek már a település hagyományos szüreti napjára, amit idén is szeptember negyedik hétvégéjén rendeznek meg. Ez alkalommal a kecskeméti Bólyai gimnázium növendékei mutatnak be egy darabot a faluházban, és az egésznapos rendezvényen a helyiekkel együtt ünnepelnek a testvértelepülési vendégek is. Szeretettel várnak minden érdeklődőt!

Tóth Tímea

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Tabdi

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés