• Április 29. hétfő, Péter
Program 2023. szeptember 28. 10:00

35 mázsa kakast főznek meg Kiskőrösön

35 mázsa kakast főznek meg Kiskőrösön
Október 7-én mindenkit szeretettel várnak a szabadidő parkba Idén 14-dik alkalommal rendezik meg Kiskőrösön, a Szabadidő Parkban a Kakaspörkölt Főző Fesztivált. Dedák Pál főszervezővel, a Kiskőrösi Kakasfőző Egyesület elnökével, a Jona-Drink Kft. ügyvezetőjével az előkészületekről beszélgettünk.

Hirdetés

Hirdetés

Mint megtudtuk, október 7-én reggel 9 órakor lobbannak fel a lángok a bográcsok alatt. Idén a szokottnál is több csapat jelentkezett, vannak közöttük, akik még soha nem vettek részt ezen a rendezvényen, és persze itt lesz a „törzsgárda” is. Aki egyszer eljön, az szinte bizonyosan visszatér. Idén 100 feletti csapatra lehet számítani, és 30-35 mázsa kakast főznek meg.

Dedák Pál beszámolt arról is, hogy a kiskőrösi zenészek, fellépők mellett most sztárvendéget is hívtak. Csepregi Éva művésznő 15 órától ad műsort. A gazdag kísérő rendezvények sorában kiemelt szerepet kapnak a gyermek programok, hiszen családbarát eseményről van szó. A futballpályán kialakított elkülönített részben ugrálóvárak, elektromos kisautók, íjászat, lovaglási lehetőség, arcfestés… várja a családok legkisebb tagjait. Idén a korábbinál több arcfestőt hívtak, hogy egy gyereknek se kelljen sokat várakoznia.

Maga a műsor jórészt a korábbi évek gyakorlatával megegyező. Dedák Pál szerint kár volna változtatni azon, ami bevált. Idén is itt lesznek a mazsorettek, citerások, a kiskőrösi néptánc csoport, a Soundwitch Zenekar, Kothencz Lajos és Markó Nani, éjszaka pedig elmaradhatatlan a retro diszkó. Zsűrizés ezúttal sem lesz, viszont mindenkit arra kérnek, hogy díszítsék fel a sátrak környékét őszi hangulatot idézve. Pénteken, a program előestéjén – hűen a hagyományokhoz – a kipakolókat, sátor állítókat és díszítőket szeretettel és lecsóval várják a szervezők.  A fesztivál napján aki nem szeretne főzni, de egy jó ebédre vágyik, vásárolhat kakaspörköltet nokedlivel. Az esti mulatozáshoz pedig már kolbászsütéssel lehet alapozni.

A kiskőrösi rendezvény elképesztő felfutásának titkát kutatva Dedák Pál az alulról építkezést és az összefogást emelte ki. Ahogy fogalmazott, azonnal a kezdeményezés mellé állt az önkormányzat és a számos támogató.

– A gyümölcsleveket gyártó kft. ügyvezetőjeként rengeteg kiállításon, rendezvényen vettünk részt, és én mindig vágyat éreztem arra, hogy ezek hangulatát Kiskőrösön meghonosítsam. 14 évvel ezelőtt, az első alkalommal 8, a harmadik kakasfőzőn 18 bogrács volt. Innen fejlődtünk fel a jelenlegi 100 felettire. A városvezetés és az önkormányzat is azonnal mellénk állt, mi pedig nem adtuk fel bármi történt is. Egy idő után már a lendület, az emberek szeretete hajtotta, úgyszólván önjáróvá tette a rendezvényt. Mi megteremtjük a kereteket, a többit pedig – beleértve a baráti légkört is – hozzák a társaságok. Példátlan módon még a Covid alatt is meghirdettük a kakasfőzést, és az emberek örömmel csatlakoztak. Otthon főztek, interneten élőben bejelentkeztek. Jelenleg is számos családról tudok, akik bár nem jönnek ki a Szabadidő Parkba, de otthon kakast főznek ilyenkor. A csapatok zömében Kiskőrösről és a környékről – Soltvadkertről, Akasztóról, Kecelről – érkeznek, általában családok, munkahelyi közösségek, baráti társaságok. Sokan hónapokon keresztül készülnek, vannak, akik a kakast is maguk nevelik. Mi, szervezők pedig arra törekszünk, hogy a nevezési díj fejében mindenről gondoskodjunk. Én és a csapatom 8 bográcsban 220 kg kakast főzünk meg. Beszélgetünk, találkozunk, iszunk egy-két kupica pálinkát, és megidézve a régi majálisok hangulatát egyszerűen csak együtt vagyunk és jól érezzük magunkat. Szerintem ebben rejlik a siker titka…

Tóth Tímea

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kiskőrös

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés