• Április 27. szombat, Zita
Közélet 2023. október 30. 08:00

Tavaszra az óvodai játszóterek megújítása a cél Kalocsán

Tavaszra az óvodai játszóterek megújítása a cél Kalocsán
Mozgalmasan kezdődött az ősz Kalocsán – számolt be dr. Filvig Géza, amikor az elmúlt időszak történéseiről kérdeztük. A polgármester kiemelte többek között az Európai Mobilitási Hét és az idősek hónapja eseményeit, a város Bursa Hungarica ösztöndíjrendszerhez való csatlakozását, és eredményes munkát kívánt a városi vagyonhasznosítási kft. új ügyvezetőjének is.

Hirdetés

Hirdetés

– Idén szeptember 16. és 22. között huszonkettedik alkalommal rendezték meg az Európai Mobilitási Hetet, amihez Kalocsa is csatlakozott. A környezetbarát és fenntartható városi közlekedést népszerűsítő programok idén a Takarékoskodj az energiával! szlogen köré szerveződtek. Városunkban különböző helyszíneken sport és környezetvédelmi programokkal készültünk, és nagy örömünkre ezek kedvező fogadtatásra találtak. Száznál több gyermeket és felnőttet sikerült naponta mozgósítani a szervezőknek, ami a programkínálat sokszínűségét és a résztvevők aktivitását mutatja.

Októberre, az idősek hónapjára készülve szeptember utolsó péntekén tartottuk meg az idősek napi rendezvényünket, ami nagyon tartalmas volt: több mint háromszáz nyugdíjas vett részt rajta, és a visszajelzések szerint jól érezték magukat. Régi ismerősök, kollégák találkoztak, beszélgettek a művelődési ház udvarában megszervezett kellemes délutánon. Jóleső érzés volt látni a sok mosolygós arcot, az újratalálkozás örömét. Szociális intézményünkben egész októberben rendeznek különböző kulturális, kézműves, közösségi programokat az idősek hónapja keretében. 

A városvezetés is megkülönböztetett figyelemmel fordul ilyenkor szépkorú embertársaink felé, de megbecsülésünket törekszünk az év minden napján kifejezni. Nagyon fontos számunkra, hogy a város lakói az aktív évek elteltével is érezzék: nagyra értékeljük életművüket, amivel megalapozták a mi munkánkat. Cserébe gondoskodásunkról, törődésünkről szeretném biztosítani őket a város és a magam részéről egyaránt.

A másik kiemelt figyelemben részesített korosztály a gyermekeké. Kötelességünknek érzem a tőlünk telhető legjobb nevelési és oktatási feltételeket megteremteni a jövő generációja számára. Ennek jegyében jelenleg két beruházás folyik a városban: a bölcsődei konyha fejlesztése és az ifjúsági ház külső tatarozása. 2023-ban eddig 106 millió forintot fordított az önkormányzat önerőből az óvodai intézményeink fejlesztéseire. A jelenlegi gazdasági körülmények között ez nagyon nagy vállalás. Ebből is látható, hogy mennyire elkötelezettek vagyunk ennek a területnek a fejlesztésére, a korábbi jelentős elmaradásokból való felzárkóztatás mellett. Azonban a városi büdzsé is véges. Ezért – amikor azzal szembesültünk, hogy két óvodánk udvarában oly mértékben elhasználódtak a játszótéri elemek, hogy azok megújítása nem halasztható tovább – úgy döntöttünk, hogy az óvodai alapítvánnyal közösen széleskörű összefogást indítunk, számítva a kalocsaiak áldozatvállalására. Ennek lényege, hogy az alapítvány támogatásával bárki – legyen szó magánszemélyről, vagy gazdasági társaságról – anyagi segítséget nyújthat a projekt megvalósításához. A befolyó összeget teljes egészében a két óvoda udvari játszóelemeinek megújítására fordítjuk. A pénzügyi feltételek előteremtésében természetesen az önkormányzat is részt vállal, hiszen az összegyűlt összeg fennmaradó részét adjuk a projekthez. Számításaink szerint legalább 8 millió forintra volna szükség. A támogatásokat ez év december 31-ig várjuk az alapítvány számlaszámára (11996279-06080495-10000001), hogy tavaszra el tudjanak készülni az új óvodaudvarok. A megjegyzés rovatban kérem tüntessék fel „Szebb játszóteret tavaszra!”

A képviselő-testület döntése értelmében idén is csatlakozott a város a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez, amelynek célja a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőfokú tanulmányainak támogatása. A program segítségével azok a nappali tagozatos képzésben résztvevő kalocsai fiatalok részesülhetnek ösztöndíjban, akiknek támogatás nélkül komoly nehézséget jelentene a felsőoktatásban tanulni. Ez a pályázat azonban segíthet az értintettek terheinek enyhítésében. A többszintű támogatási rendszer pénzügyi fedezetét a települési és a vármegyei önkormányzatok, valamint az állam által rendelkezésre bocsátott források adják.

Október elsejével új ügyvezetője van a Kalocsai Vagyonhasznosítási Kft-nek. Az önkormányzati tulajdonú cég irányításával – amelynek kiemelt feladata a közterületek, parkok tisztaságának biztosítása – Ridegné Kara Beáta agrárközgazdász, településfejlesztési szakembert bízta meg a képviselő-testület. Ezúton is sok sikert és eredményes munkát kívánok az igazgató asszonynak! – foglalta össze azt aktuális eseményeket Kalocsa polgármestere. Tóth Tímea

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kalocsa

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés