• Április 28. vasárnap, Valéria
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Közélet
  • Új köztéri bronz szobrot állítanak a költő tiszteletére Támogassa Ön is e nemes ügyet!
Közélet 2023. október 25. 12:30

Új köztéri bronz szobrot állítanak a költő tiszteletére Támogassa Ön is e nemes ügyet!

Új köztéri bronz szobrot állítanak a költő tiszteletére Támogassa Ön is e nemes ügyet!
Kiskőrös, Petőfi Sándor szülővárosa gondosan védi, ápolja és fejleszti nagy szülötte kultuszát annak érdekében, hogy a magyar irodalom külföldön is legismertebb költője része legyen a kiskőrösiek mindennapjainak, hozzá tartozzon a város lakosságának identitásához.

Hirdetés

Hirdetés

Ez a szemlélet vezérelte a Petőfi-emlékévben megvalósított rendezvénysorozatot is, melynek legmaradandóbb eleme egy új köztéri bronzszobor felállítása. Az elképzelés szerint a szülőház közelében egy ülő, egész alakos alkotás készül a költőről oly módon, hogy a látogatók, a főterén sétálók, valamint a város lakossága is megpihenhet a költőóriás mellett. Egy ilyen típusú zsánerszobor népszerű napjainkban, hiszen arra is alkalmas, hogy általa közös fénykép készüljön Petőfivel.

Kérjük mindazokat, akik azonosulni tudnak ezzel a maradandó céllal, és részt szeretnének vállalni ebben e nagy jelentőségű kulturális ügyben, a lehetőségeikhez mérten támogassák a szoborállítást.

      Az, hogy magánadományokból hoznak létre értéket, nem ritka társadalmi összefogás. Gondoljunk csak a világ legelső köztéri Petőfi-szobrára (1862), ami az akkori iparosság adományaiból valósult meg. Még ma is tudjuk a szoborállítás körülményeit, ismerjük azokat a személyeket, akik részt vettek benne, és hazafiúi szeretetből a kiegyezést megelőzően bátran felállították az alkotást. De ugyanígy megőrizte az emlékezet Bányai János nevét is, aki elkészíttette Magyarország egyetlen, egész alakos Szendrey Júlia szobrát, ami ma is Kiskőrös egyik büszkesége.

      Amennyiben Ön is szeretné, hogy mint támogatót, a nevét megőrizze az emlékezet, kérjük, járuljon hozzá a szoborállítás költségeihez.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kiskőrös

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés