• Április 27. szombat, Zita
Közélet 2023. december 8. 13:52

Kiskőrösre látogatott az államfő

Kiskőrösre látogatott az államfő
Novák Katalin november 24-én Bács-Kiskun vármegyei közgyűlés kihelyezett ülésére látogatott Kiskőrösre. Az államfő elmondta: ez az első alkalom, hogy köztársasági elnökként egy vármegye közgyűlésén személyesen részt vesz. Kiemelte: ezek a találkozások is lehetőséget biztosítanak számára, hogy tájékozódhasson az ott élők gondjairól, kihívásairól, ugyanakkor büszkeségeiről és örömeiről.

Hirdetés

Hirdetés

A köztársasági elnöki látogatás és a közgyűlés kiemelt témája a déli határhelyzet, amelynek kapcsán megjegyezte: „sokan, akik távolabb élnek, a migráció jelentette valóságot legfeljebb a televízió képernyőjén keresztül élik meg”. Novák Katalin hangsúlyozta: sokan gondolják, hogy ez eltúlzott jelenség, holott az illegális tömeges bevándorlás ma már az itt élők mindennapjait is érinti, és komoly kihívást jelentenek azoknak, akik a rendvédelemben, a határőrizetben vesznek részt.

Gulyás Zsolt vármegyei rendőr-főkapitány beszámolt arról, hogy a rendészeti szervek a vármegyében idén csaknem 4000 illegális bevándorlót tartóztattak fel. Hozzátette: a migránsok idén eddig több mint húsz alkalommal támadtak járőrökre, valamint a határzárat és a kamerarendszert is többször megrongálták. A határvédelmi intézkedések fejlesztéséről elmondta: megemelték a kamerákat tartó oszlopokat, megmagasították a határkerítés első vonalát, és a dróthálót is megerősítették.

Ezt követően a köztársasági elnök Font Sándor és Domonyi László kíséretében rövid sétát tett Kiskőrös főterén. A Petőfi szülőház felé tartó útvonalon több kiskőrösi lakos üdvözletét fogadta.

Novák Katalinnak dr. Filus Erika, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója mutatta be a szülőházat és az emlékmúzeum állandó és időszaki kiállításait.

Innen az államfő és kísérete útja az evangélikus templomhoz vezetett, ahol Arató J. Lóránd igazgató lelkész fogadta. Novák Katalin élénk érdeklődését kiváltva a lelkész megmutatta a korabeli egyházi anyakönyvben Petőfi Sándor keresztelési anyakönyvi bejegyzését, ami egyértelmű bizonyíték arra, hogy a költő Kiskőrösön született. Domonyi László polgármester ezen a helyszínen mondott köszönetet a köztársasági elnöknek kiskőrösi látogatásáért, majd átnyújtotta a város ajándékait.

Az államfő közösségi oldalán tett bejegyzése szerint megkóstolta a híres soltvadkerti fagylatot is. 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kiskőrös

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés