• Április 27. szombat, Zita
Közélet 2024. március 20. 13:24

Kiskőrös a vármegye egyik legjobban fejlődő települése

Kiskőrös a vármegye egyik legjobban fejlődő települése
Kiskőrös város képviselő-testülete a február 21-én elfogadott 2024. évi költségvetéssel zárta az ötéves önkormányzati ciklus utolsó évének pénzügyi tervezését. Talán nem túlzás azt állítani: a jelenlegi összetételében a június 9-i helyhatósági választásokkal leköszönő grémium az előző több mint négy év jó gyakorlatát folytatva, azt finomítva 2023-ban a város történetének legsikeresebb évét zárta.

Hirdetés

Hirdetés

Az önkormányzat a kimagaslóan nagyszámú beruházást, fejlesztési célt úgy valósította meg, hogy közben a Petőfi200 emlékévnek is köszönhetően a kulturális, a sport - és a közösségi élet soha nem látott, messze a város határain túlmutató pezsgésnek indult. Ilyen előzmények mellett került sor arra, hogy az idei évi, egyben az önkormányzati ciklust záró utolsó költségvetés tárgyalásánál Szedmák Tamás alpolgármester és több képviselő szükségét érezte annak, hogy az elért eredményeket, sikereket csokorba kösse, és azokat bemutassa.

A sort Szedmák Tamás alpolgármester kezdte, aki elöljáróban elmondta: ugyan a megvalósult fejlesztések egy részéhez a Magyar Állam és az EU is komoly összegeket nyújtott, de az önkormányzatnak még ezekhez is jelentős, jellemzően 10-15 százalékos önrészt kellett biztosítania, ezen túlmenően a megvalósításban is közreműködött. Ráadásul a kapcsolódó kiegészítő beruházásokat a város saját költségvetéséből finanszírozta. Az alpolgármester szerint az önkormányzat a tavaly már rekord összegű iparűzési adó bevetélnek is köszönhetően számos fejlesztést jó színvonalon önerőből, a Covid - járvánnyal, háborús inflációval, energiaár - robbanással nehezített helyzetben valósított meg. Kellett ehhez az a kiskőrösiekre jellemző tenni akarás és szorgalom, valamint a testületen belüli összefogás és konszenzus, melynek eredményeként a város az alpolgármester szerint az utóbbi 20 év legsikeresebb ciklusát zárhatja.

A folytatásban Szedmák Tamás összesen 65 (!) olyan fejlesztést sorolt fel, amelyek mint mondta, még így is csak a jelentősebbek közé tartoznak. Valamennyit hely hiány miatt nem tudjuk bemutatni, de azért példálózó jelleggel ismertetjük. Elkészült a Kőrisfa óvoda, a Bölcsőde fejlesztése, a Hagyományok Háza. Megépült a Kiskőrös-Tabdi kerékpárút, korszerűsödött a csapadékvíz elevezető rendszer, elkészült a záportározó tó - sétány épült futópályával, ledes-napelemes közvilágítással. Befejeződött a termelői piac első üteme, jelenleg zajlik a második, megtörtént a Széles út kövezése a vasúti átjáróig, a Seregélyesi út kövezését is meghosszabbították Felújították, új kiállító térrel gazdagították a Petőfi Szülőházat, felújításra került a Petőfi Emlékmúzeum. Megvalósult a Múzeum épületének energetikai korszerűsítése, befejeződött az Egészségügyi és Szociális Intézmény Árpád úti épületének bővítése, felújítása, a Sporttelep felújítása. A Tüskös Park fejlesztésén, az önkormányzati lakások felújításán túl a járdák egy része is korszerűsödött. Összesen 35 darab új parkoló épült, megvalósul az Ipari Park. Ugyan nem önkormányzati beruházás, de sok munka árán a Kiskőrös-Kalocsa kerékpárút megvalósítsa is előkészítés alatt áll – mondta az alpolgármester.

Domonyi László megköszönte az alapos összegzést, majd emlékeztetett: 2006 óta polgármester, rajta kívül két képviselő van, aki azóta dolgozik a városért, de egyikük sem emlékszik arra, hogy egy ciklusban ennyi fejlesztés, ennyi program valósult volna meg Kiskőrösön.

Filus Tibor képviselő annak a véleményének adott hangot: a sport területén megvalósult fejlesztések, például a megújult futókör, a Városi Sporttelep, a Küzdősportok Háza, más beruházások jó irányba vitték el a város sportéletét, a kiskőrösi sportot. A képviselő egyebek mellett elmondta: Kiskőrösön az igazolt, vagy a rendszeresen sportolni járok száma 1311 fő, ami 108 fővel több, mint korábban. A felnőtt, edzésre járó igazolt versenyzők száma 504 fő, és szintén növekedik. A 15-18 éves korosztályban 212 fő az igazolt versenyző, míg az 1-8 általános iskolásoknál ez a szám a tavalyi 521-ről 595 főre nőtt. Kiskőrösön az 1320 fő ilyen korú gyermek 45 százaléka sportol szervezett körülmények között, miközben az országos átlag csak 20 százalék. A város 18 aktív sportegyesületének és szakkörének életében 1300 fő vesz részt, ami szintén kiemelkedő. Filus Tibor hangsúlyozta: a város azzal is támogatja a sportéletet, hogy valamennyi sportlétesítményt fenntartja és üzemelteti.

Pethő Attila arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzat a kötelező feladatai mellett az önként vállalt feladatait is magas fokon látja el. A képviselő felsorolásából egyebek mellett kiderült, hogy ebbe a körbe tartozik a szociális étkeztetés, a Hegyközség, az önkéntes tűzoltó egyesült, a polgárőrség támogatása, a jégelhárító rendszer működtetése, az önkormányzat nemzetközi kapcsolatai, a térfigyelő kamerarendszer üzemeltetése és a Bursa Hungarica pályázat önereje. Továbbá a Fürdő költségei, a kulturális műsorok, rendezvények, kiállítások, az Országos Petőfi Sándor Társaság támogatása. A felsorolás végén a képviselő kijelentette: legyünk büszkék arra, hogy sikeres vállalkozásaiknak köszönhetően az iparűzési adót ezekre a fontos célokra is fordíthatjuk!

Pohankovics András szerint a hosszú felsorolásokból is látszik, nagyon sok beruházás, fejlesztés valósult meg az elmúlt években. Amint arra a képviselő rámutatott: természetesen a fejlődés nem áll meg, a beruházást ösztönző szemléletnek köszönhetően Kiskőrösön 2024-ben is 900 millió forint fejlesztési pénzeszköz áll az önkormányzat rendelkezésére. Zsiga F.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kiskőrös

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés