• Április 20. szombat, Konrád, Tivadar
Gazdaság 2021. március 27. 10:27 | Szerző/forrás: Tóth Tímea

Kezdik az új városközpont építését Solton

Képgaléria
Kezdik az új városközpont építését Solton
Napokon belül megkezdődhet Solton annak az 500 millió forint összértékű Zöld város projektnek a kivitelezése, aminek nyomán újjászületik a település központi része. Németh István polgármesterrel a 2021-es esztendő feladatairól beszélgettünk.

Hirdetés

Hirdetés

– Három évvel a megyei önkormányzat által koordinált TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) pályázat elnyerése után végre indulhat a tényleges munka. A nyertes vállalkozónak 270 nap áll rendelkezésére a munkálatok elvégzésére, ami azt jelenti, hogy 2022 januárjában egy teljesen megújult városközpontnak örülhetünk.
• Mit tartalmaz pontosan a beruházás?
– Elbontunk hat ingatlant a központban, és ezek helyén egy modern, két szint plusz tetőteres szolgáltatóház épül. Lesz továbbá szabadtéri fitnesz­park, játszótér és futópálya is, továbbá 1200 négyzetméteren parkolót alakítunk ki egy kicsi parkkal. A létesítmény funkciójában és megjelenésében is új életre kelti Solt központját, és a parkolási gondokra is megoldást kínál.
• Ha már a városközpont megújulásáról beszélünk, említést kell tenni az ahhoz szervesen kapcsolódó, már folyamatban lévő sportcsarnoképítésről is.
– A település régi álma válik valóra a sportcsarnokkal, aminek az építése – köszönhetően az enyhe télnek – jobban halad, mint képzeltük. A kivitelező azt ígéri, hogy a tervezett határidő előtt, már a szeptemberi tanévkezdésre birtokba vehetjük az épületet. Azt követően, aki hosszú kihagyás után érkezik Soltra, egy teljesen új városképet talál.
• Nagyon jelentős nagyságrendű fejlesztés ez egy Solt méretű településnek. Milyen területeken hasznosítják majd a sportcsarnokot?
– Hosszú évek álma válik most valóra. Három cikluson keresztül voltam képviselő mielőtt polgármester lettem, és mindvégig egy sportcsarnokra vágyott a település. Ha tehettük, erre a célra tettünk félre, készülve arra, hogy egyszer találunk rá pályázatot, és akkor meg tudjuk építeni.
Font Sándor országgyűlési képviselő vetette fel a lehetőséget, hogy belügyminisztériumi forrásból 450 millió forintot kaphatnánk, amennyiben vállalni tudjuk a beruházás fennmaradó költségeit. Nagy örömmel vágtunk bele a 940 millió forintos projektbe, aminek köszönhetően egy minden igényt kielégítő multifunkcionális sportcsarnok épülhet Solton. A létesítményt nem csak sportolási célra fogjuk használni. Otthont adhat színházi előadásoknak, koncerteknek, iskolai tanévnyitóknak, ünnepségeknek, a helyi közösségek – mint például a mazsorett csoportunk – számára gyakorlási és fellépési lehetőséget teremt, bemutatótérként működhet… Reményeink szerint minden egyes korosztály hasznát veszi majd.  Ez a szép és korszerű épület­együttes 2400 négyzetméteren, kiszolgáló helyiségekkel, a Magyar Kézilabda Szövetség által szabványosított kézilabdapályával, lelátóval és hozzávaló öltözőkkel áll majd a soltiak rendelkezésére. Egyszerre több tornaórának is helyet adhat délelőttönként, majd sportrendezvények, bálak, vagy akár nagyobb lakodalmak céljára is igénybe lehet venni.
• Milyen egyéb beruházások vannak folyamatban?
– A győztes kivitelezőt kell már csak kiválasztani ahhoz, hogy a kissolti városrészben megkezdődhessen a kétcsoportos bölcsőde építése konyhával együtt. Ez a fejlesztés ugyancsak TOP forrásból, jövő ilyenkorra valósulhat meg. A 115 millió forint pályázati forrást önerővel kiegészítve összesen mintegy 140 millió forintos beruházásról van szó.
• Kirajzolódtak már a további tervek?
– Elkészítettük azt a tízes álomlistát, amit szeretnénk megvalósítani 2027-ig, a következő európai uniós tervezési ciklusban. Az első helyen egy teljesen új művelődési ház, a második helyen egy ugyancsak újépítésű óvodaépület szerepel. Ezek az intézmények jelenleg régi épületekben működnek, amelyek fenntartására rengeteget költünk. A fejlesztési terveink között szerepelnek továbbá belterületi utak, a Duna-partunk fejlesztése, és még nagyon sok előremutató elképzelés. Remélem, hogy ezekből minél többet meg tudunk majd valósítani.
• Milyen költségvetéssel indultak a 2021-es évnek?
– Három és fél félmilliárd forintos az éves költségvetésünk bevételi és kiadási oldala is, ebben 70 millió forint tartalékot tudtunk képezni. Nem tudjuk még hogyan fog alakulni az iparűzési adó bevételünk, de arra büszke vagyok, hogy a soltiak soha nem látott összefogással védték a közösség tagjait a pandémia alatt. Mindenkit elértünk, minden rászorulónak segítettünk. Öt autóval hordtuk ki az ételt azoknak, akik igényt tartottak erre, bevásároltunk, orvoshoz vittük az időseket, kiváltottuk a gyógyszereiket… Ezúton is megköszönöm kollégáim odaadását és lelkiismeretes munkáját. Ennek az összefogásnak komoly szerepe volt abban, hogy sikeresen átvészeltük ezt a nehéz időszakot. Biztos vagyok benne, hogy bármi vár is ránk, közösen azt is megoldjuk. Azt követően pedig ismét a város javának szolgálatára fordíthatjuk minden erőnket.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Solt

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés