• Április 20. szombat, Konrád, Tivadar
Gazdaság 2021. március 26. 10:36 | Szerző/forrás: Zsiga F.

Júliustól betiltják az egyszer használatos műanyageszközöket

Júliustól betiltják  az egyszer használatos műanyageszközöket
Július elsejétől hazánkban is életbe lép az uniós szabály, melynek értelmében betiltják az egyszer használatos műanyag eszközök forgalmazását és használatát. Így a nyári szezontól nem lesznek megvásárolhatók mások mellett a műanyag evőeszközök, fültisztítók, lufipálcák és italkeverők sem. A cél a környezetszennyezés minél hatékonyabb visszaszorítása, még akkor is, ha ez egyesek szerint a higiénia rovására mehet. A betiltás okáról és annak előnyeiről Greksa Lászlóné Szilvia, lelkes homokmégyi környezetvédő aktivista tájékoztatta lapunkat.

Hirdetés

Hirdetés

Bár olcsó és praktikus megoldás a műanyag, vitathatatlan, hogy jelentősen károsítja a környezetet. Ennek ellenére a második világháború óta tart hódító útja, a tömegesen gyártott műanyagok jelen vannak a háztartásokban, a járművekben, az egészségügyben, az elektronikában, a hadiiparban, az űrkutatásban, életünk szinte minden fontos területén.
Mégis, július elsejétől új időszámítás kezdődik a műanyagok elleni harcban, ugyanis megváltozik a hulladékgazdálkodás szabályozása az Európai Unióban, és hazánkban is életbe lép az ezzel kapcsolatos új kormányrendelet.
Ennek értelmében kivonják a forgalomból a műanyag fültisztítókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket, még a léggömbpálcikákat is, hogy csak egy szuszra felsoroljuk a leginkább ismert „egyszer használatosokat.”
A rendelet célja elsősorban az egyszer használatos műanyag tárgyakból származó hulladék megelőzése és csökkentése.
Greksa Lászlóné Szilvia, homokmégyi lelkes környezetvédelmi aktivista elmondása szerint a felsoroltak a legrosszabb fajta műanyagok.
„5-10 percig használjuk, majd sajnos általában a természetben kötnek ki ezek a tárgyak. Jobb esetben a kukába dobják az emberek, de gyakran még onnan is a természetbe kerül. Akár egy zacskóról, akár egy pohárról legyen szó, mind-mind ki lehet váltani környezetkímélő, alternatív anyagokkal.”- hangsúlyozta az aktivista
A magyar jogszabály – túlteljesítve az uniós előírást – kiterjed az egyéb műanyagokra, például italtartó poharakra és a műanyag zacskók használatának korlátozására is.
A rendelet értelmében a tiltólistán szereplő termékeket kizárólag fenntartható anyagokból lehet majd készíteni és forgalmazni.
A négy hónap múlva bekövetkező változás lekövetésénél némi könnyebbséget jelent, hogy számos műanyag árucikknek létezik természetes anyagból készült megfelelője.
Greksa Lászlóné Szilvia ezeket a felsorolta:
„Papírral, többször használatos műanyaggal, fémmel, porcelánnal, üveggel, bármivel ki lehet váltani az egyszer használatos környezetszennyező műanyagot”
Mint elhangzott, július 1-től a rendelet hatálya kiterjed a hungarocellből készült ételtároló edényekre, például dobozokra és azok fedelére, az italtárolókra, beleértve azok kupakját, vagy fedelét, illetve az egyszer használatos műanyag poharakra.  
Azoknál a termékeknél, amelyeknél még nem állnak rendelkezésre megfelelő alternatívák, a hangsúly elsősorban a használatuk korlátozásán lesz – tudtuk meg Greksa Lászlóné Szilvia környezetvédelmi aktivistától.

Kövessen minket a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés