• Március 19. kedd, Bánk, József
Kultúra 2021. március 17. 10:56 | Szerző/forrás: – nagy – fotó:vira.hu

Roma Alkotóház nyílt a kiskőrösi tehetséggondozásért

Roma Alkotóház nyílt a kiskőrösi tehetséggondozásért
Nemrégiben adták használatba a Roma Alkotóházat Kiskőrösön, a Délibáb utcában. Az önkormányzati tulajdonú ingatlan felújítására a Kiskőrös Városért Alapítvány nyert közel 20 millió forint támogatást. Mint azt dr. Ba Mariann kuratóriumi elnök elmondta, az alapítványnak kiemelkedő célja volt az alkotóház megvalósítása. A pályázat elkészítésében az önkormányzat szakemberei nyújtottak segítséget. Domonyi László polgármester az átadó ünnepségen kiemelte: Büszke arra, hogy Kiskőrösön nagy feszültségeket nem lehet érezni a magyar és a roma lakosok között. A roma közösség felzárkóztatása létkérdés. Erre pedig kiváló színteret biztosít az alkotóház, ezért is támogatta egyöntetűen a képviselő-testület az ötletet.

Hirdetés

Hirdetés

Kunhegyesi Ferenc festőművész nagy lehetőséget lát az alkotóház nyújtotta adottságok kihasználásában.
- Több évtizedes nagy álmunk valósult meg azzal, hogy létrejött egy olyan alkotóműhely Kiskőrösön, ahol lehetőség nyílik a roma gyermekek tehetséggondozására, felzárkóztatására - mondja. - Édesapám egész életét a cigány gyermekek felemelésének szentelte. A tanulásban, a lemaradók felzárkóztatásában, a tehetséges fiatalok gondozásában látta a jövőt, a kitörési lehetőséget. Amikor a rendszerváltozás után megalakultak a roma nemzetiségi önkormányzatok, akkor minden elnöknek nagy szívfájdalma volt, hogy nem lehet saját közösségi terük. Ez eddig nekünk sem adatott meg, de most a városvezetés és az alapítvány segítségével igen. Itt a művészet által meg tudjuk valósítani a roma integrációt. Számtalan lehetőség rejlik az alkotóházban. Hogyha kellő nyitottsággal és alázattal, emberséggel közelítünk egymás felé, belevetünk minden bizalmat, szakmaiságot és lelkületet a munkánkba, akkor a törekvésünk sikeres lesz. A fő irányvonal, hogy a művészetek eszközein keresztül hassunk a fiatalokra. De nem csak a gyermekekre, hanem akár a felnőttekre is. És nem csak a romáknak van itt helye, hanem minden olyan embernek, aki kellőképpen nyitott az alkotásra. A művészet eszköz abban is, hogy nemzetiségtől függetlenül boldogabb emberként tudjunk egymás mellett élni. Bárminemű civilizáció mögött, ha nincs kellő minőségű kultúra, akkor az a civilizáció megbukik. A képzőművészet nagyon kevés megbecsülésnek örvend napjainkban. Ugyanígy háttérbe szorul a gyermekek lelkivilágával való foglalatosság. Ebben az épületben teljesen újfajta látásmóddal, szakmaisággal, a hétköznapokban mindezeknek egyáltalán nem szokványos megközelítését próbáljuk megvalósítani. Természetesen kevés vagyok egyedül, szerencsére szakmai – egyetemet végzett pedagógus, gyógypedagógus, művészetterapeuta, közösségfejlesztő szakember - közösség áll mögöttem. Jómagam pedig néhai mesterem, a Kossuth-díjas festőművész, Szentandrássy István és édesapám, idősebb Kunhegyesi Ferenc által képviselt értékeket igyekszem, próbálom szívvel-lélekkel továbbvinni és hozzáadni ehhez a szakmaisághoz. El kell, hogy jussunk oda, hogy ha valaki a Délibáb utcából bemegy a városba, ne kelljen szégyenkeznie azért, hogy roma. Legyen tisztában az értékeivel, a kultúrájával, ismerje a történelmét. Bízom benne, hogy ezt a holisztikus oktató-nevelő munkát meg tudjuk valósítani. Az alkotóház átadása mérföldkő volt, a munka kiscsoportos felzárkóztató foglalkozásokkal máris kezdődik.         
A nagy tetőablakokon beömlő fény kellő világosságot, a gyönyörű helyszín jó közérzetet biztosít a kreatív tevékenységek végzéséhez. Ferót ismerve pedig a szakmaiságban, lendületben és lelkiségben sem lesz hiány.  

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kiskőrös