• Április 27. szombat, Zita
Közélet 2022. április 16. 08:00

Talpra magyar! – Grandiózus programsorozattal indult a Petőfi 200 emlékév

Talpra magyar! – Grandiózus programsorozattal indult a Petőfi 200 emlékév
Tartalmas programsorozattal vette kezdetét Kiskőrösön, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából az emlékév. A „Márciusi forgatag” keretén belül ellátogatott a városba Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, aki megnyitotta a bicentenáriumi emlékévet. A megyei, Petőfi emlékévhez kötődő „Talpra magyar” elnevezésű programról Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke adott tájékoztatót, az országos, sőt, nemzetközi jelentőségű Petőfi 200 Emlékévről pedig Font Sándor országgyűlési képviselő beszélt. Az emlékév keretein belül várható további programokról, fejlesztésekről a házigazdák nevében Domonyi László polgármester, a Kiskőrösi Petőfi 200 Emlékbizottság elnöke, valamint Dr. Filus Erika, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója, az emlékbizottság titkára adott tájékoztatást.

Hirdetés

Hirdetés

- A megnyitó ünnepségen számtalan szabadtéri installációt valósítottunk meg - mondja az igazgató asszony. - Ilyen például a Wattay középiskola által tervezett és megvalósított versmondó automata, vagy a város több pontján elhelyezett könyv alakú verspadok. Tervezzük elkészíteni az úgynevezett „Aláírások falát” is, amelyen hírességek vendégkönyvi bejegyzéseit tesszük láthatóvá.

Megújul közben Petőfi Sándor szülőháza is…

A Népi Építészeti Program keretében, ahogyan már a Szlovák Tájház is újjászületett, komoly szakmai felmérés és egyeztetés után felújítjuk Petőfi Sándor szülőházát is. Az 1780-as években épült, Kiskőrös legrégebbi épülete népi műemlék, amely a korra jellemző hagyományos építészeti eljárással készült. Ezért is volt szükség egy komplett statikai felmérésre, építészeti-, faanyagvédelmi szakértői véleményre, illetve elkészült az értékleltára is az épületnek. A teljes dokumentáció birtokában megtörténhet a több ütemre tagolt felújítás. Az első ütemben, amely március 31-én zárult, teljesen kiürítettük a házat, a belső festett felületeket lecsiszolták a mesterek, hogy majd a későbbiekben el tudják végezni a vegyi faanyagvédelmet. A tetőszerkezetben néhány elemet cserélni kellett, majd a nádfedél is új borítást kapott. A felső réteget meg kellett erősíteni, majd ezt is védőréteggel látták el a nádazók. A teljes faanyagvédelem is folyamatban van. Tíz napra lezárjuk a házat és a belső térben elhelyezett pasztillákból párolgó vegyi anyag fogja ezt megtenni. A második ütemben történik meg a festés. A Nemzeti Kulturális Alaphoz beadott másik pályázati támogatással történik majd a felújított ház újbóli berendezése.

Új tematikát is kap a szülőház kiállítása?

- Az úgynevezett utcai „tisztaszoba” az eredeti állapotot fogja visszakapni, a megújítás a pitvart és a jobb oldali hátsó szobát fogja érinteni. Az új kiállítás hangsúlya a család kiskőrösi tartózkodására fog helyeződni. A fellelt relikviákon és történeteken keresztül megismertetjük a látogatókkal Petőfi kiskőrösi születésének tényét, valamint azokat a személyeket, akik akkor kapcsolatban álltak Petrovicsékkal, így például a bábát, a keresztszülőket, illetve a dajkát.

Mindez anyagiakban mekkora volumenű?

- Tizenöt millió forint a felújítás, nyolcmilliós nagyságrendű az új kiállítás berendezése és mindezeken felül még egy ötmilliós infrastrukturális fejlesztés – villanyvezetékek, lámpacsere, a jégverem külső megújítása - támogatására is adtunk be pályázatot. Ez utóbbi két pályázatunk még elbírálás alatt van. A szakvélemények elkészítése önkormányzati finanszírozásból valósult meg, a Népi Építészeti Program pályázatához szükséges 20 százalék önerő biztosításával. Szeptember elsejére, az országos Petőfi bicentenáriumi emlékév kezdetére mindenképpen szeretnénk befejezni a munkálatokat és a látogatók előtt megnyitni a szülőházat.

A János Vitéz Látogatóközpontot is érinti a megújulás?

- Január elsejétől a látogatóközpont is a múzeum része lett az átszervezéseknek köszönhetően. A múzeum gazdagodott egy új tárlattal, rendezvénylebonyolítási, múzeumpedagógiai foglalkozási lehetőséggel. Az interaktív labirintuson hosszabb idő végighaladni, addig a kollégák meg tudják mutatni a látogató csoportok más tagjainak a szülőházat, a múzeumot, a műfordítói szoborparkot, illetve a szlovák tájházat.

Milyen további programokra számíthatunk a Petőfi Emlékévben?

- A tartalmas Márciusi forgatag nyitánya keretében Domonyi László polgármester átadta a képviselő-testület által adományozott városi kitüntetéseket, láthattunk egy rendkívüli műsort a KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolájának előadásában. Közösen elszavaltuk a Nemzeti dalt, az első osztályosok nagy költőnk arcképével díszített Kiskőrös Petőfi 200 feliratú kokárdát kaptak, amelyet a városvezetés tagjai tűztek fel ruhájukra. Elhelyeztük a tisztelet koszorúit, megkóstolhattuk Petőfi kedvelt kávélikőrjét, valamint a nemzetiszín süteményeket, pohárkrémeket. Az első napot fáklyás felvonulás, március 15-ét pedig nagysikerű Bagossy Brothers koncert zárta.

Az emlékévre számtalan programmal jelentkeztek a civil szerveződések, amelyeket a Petőfi 200 Emlékbizottság koordinál a városi programokkal együtt. Nagyon bízunk abban, hogy az országos emlékév megnyitója és az országos tanévnyitó is itt lesz Kiskőrösön.

Szeptember 9-én Szendrey Júlia emléknapot tartunk dr. Gyimesi Emese Júlia kutató közreműködésével, előadással, könyvbemutatóval, gasztronómiai különlegességgel, kiállítással. Szendrey Júlia országosan egyedülálló egészalakos szobrát pedig áthelyezzük a park Sétáló utcai frontjára. A tervek szerint egy színi előadásra is sor kerül majd és az udvarfelújítás is elkészül addig.

Október 17-én, a szülőház megnyitásának évfordulóján avatnánk fel a történelmi emlékhelyet megjelenítő oszlopot a szoborpark tér felőli bejáratánál a szülőház mellett.

Természetesen a városi napok, illetve a szüreti napok, október 6-a, valamint a Petőfi Szilveszter is hangsúlyosabb lesz, mint más években. Számos új programot tervezünk az egyébként hagyományos rendezvényeink mellett.

A Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódóan 2022-ben közel félszáz program valósul meg Kiskőrön. A Petőfi életéhez kapcsolódó ünnepségek mellett rendhagyó irodalmi estekkel, irodalmi és várostörténeti sétákkal várják az érdeklődőket. Megújulnak a Petőfi alakjához kapcsolódó, a kiskőrösi Evangélikus köztemetőben megtalálható sírok, ahol szervezetten is leróhatjuk kegyeletünket Petőfi dajkája és bábája, valamint a helyi Petőfi-kultusz ápolóinak sírjánál. Konferencia keretében emlékeznek Kerényi Ferenc Petőfi-kutatóra és munkásságára, a Magyar Kultúra és a Költészet Napja alkalmából tematikus irodalomtörténeti előadásokon, egész napos versmaratonon vehetnek részt azok, akik tartalmasan kívánják eltölteni ezeket az ünnepeket. Országos viszonylatban is egyedülálló a kulturális Petőfi-szilveszter, melyhez idén kiállítás megnyitó is kapcsolódik. „Az idő igaz, s eldönti, ami nem az” című országos képzőművészeti pályázatra érkezett alkotásokból nyílik válogatás tárlat.”

-nagy-

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kiskőrös

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés