• Április 26. péntek, Ervin
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Közélet
  • Történelmi emlékhely lett Petőfi szülőháza, két új kiállítás nyílt Kiskőrösön
Közélet 2022. október 26. 12:23

Történelmi emlékhely lett Petőfi szülőháza, két új kiállítás nyílt Kiskőrösön

Történelmi emlékhely lett Petőfi szülőháza, két új kiállítás nyílt Kiskőrösön
A Petőfi 200 Emlékév keretében nagyszabású ünnepségsorozatot szerveztek október 14-15-16-án Kiskőrösön. Magyarország Kormánya 2021-ben a Nemzeti Kegyeleti Emlékhely Bizottság javaslatára történelmi emlékhellyé nyilvánította Petőfi Sándor szülőházát. Az 1780 körül épült háromosztatú, középpadkás, vert falú, nádfedeles népi műemlék, Petőfi Sándor szülőháza 1880 óta tekinthető meg belülről, akkor nyitotta meg a Magyar Írók és Művészek Társasága nevében Jókai Mór.

Hirdetés

Hirdetés

A történelmi emlékhelyet jelző sztélét (emlékoszlopot) október 15-én leplezték le a Petőfi szülőház mellett. Az ünnepségen a megjelenteket Domonyi László, Kiskőrös polgármestere köszöntötte, beszédében kiemelte, hogy a kiskőrösiek büszkék a világszerte ismert nagy költőre, aki rövid munkássága alatt közel ezer verssel ajándékozta meg az utókort. Mint mondta: „Petőfi szülőháza, a város legfontosabb épülete, már 142 éve működik nemzeti zarándokhelyként.”

Emlékbeszédet mondott dr. Fürjes Balázs, miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, aki hangsúlyozta: „Petőfi páratlan szellemi örökségének megőrzésében óriási a kiskőrösiek érdeme. Itt van Magyarország legelső irodalmi emlékháza, amely a híres emberek szülőházai közül elsőként kapta meg a történelmi emlékhely kitüntető címet.”

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója beszédében kitért arra, hogy a nemzeti és történelmi emlékhelyek a magyar történelem sorsfordító eseményeihez kapcsolódó helyszínek. Jelenleg 21 nemzeti és 60 történelmi emlékhely van Magyarországon, amelyeket különleges emlékoszlopok, sztélék jelölnek.

Professzor Dr. Hermann Róbert történész, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagja, a Magyar Történelmi Társulat elnöke avató beszédében kitért Petőfi zsenialitására, mint mondta: „Petőfi nem élt hiába, hiszen azok a versek, amelyeket megírt, mindörökre velünk maradnak, akárcsak az a történelmi szerep, amelyet játszott.”  

A beszédeket követően leleplezték a sztélét, a szülőház előtt elhelyezett koszorúk előtti főhajtást követően pedig Dr. Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Múzeumi Főosztályának főosztályvezetője mondott köszöntőt, melyben kihangsúlyozta: „Egy-egy kiállítás a helyi közösség számára is meghatározó élmény. A tárgyakon kívül az itt alkalmazott interaktív elemek a kiskőrösiek identitását is erősítik.” 

Az ünnepség részeként ezt követően megnyitották a szülőház és az emlékmúzeum két új, állandó kiállítását.

A szülőház új „Költőnek szült anyám” című kiállítását Dr. Szilágyi Márton irodalomtörténész, egyetemi tanár, az MTA doktora, az emlékmúzeum új, „7 év” című kiállítását pedig Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója nyitotta meg.

A programot megtisztelte jelenlétével Font Sándor országgyűlési képviselő, valamint Rideg László, a megyei önkormányzat elnöke is.

A sztéléavató ünnepséget neves művészek irodalmi és zenei előadásai színesítették.

A három nap alatt a sztéléavatáshoz és a kiállításmegnyitókhoz kapcsolódva több kulturális és zenei program társult.

A rendezvény nyitónapján adták át a város új köztéri elemeit: a Műfordítói Szoborpark Petőfi tér felőli bejáratánál elhelyezett versautomatát, melyből Petőfi költeményeit hallgathatjuk magyar, illetve kínai nyelven, a Petőfi sétányon elhelyezett verspadokat, a János Vitéz Parkot, vagyis a látogatóközpont melletti mesepadokat, valamint a Várostörténeti Digitális Túraútvonalat és a Petőfi élete c. szabadtéri kiállítást a Luther sétányon.

A kulturális program részeként pénteken a művelődési központban időszaki kiállítások nyíltak, a Szó-La-M AMI növendékeinek alkotásából, valamint Prepszent István helytörténeti kutató-gyűjtő munkásságából. Különleges eleme volt a napnak a művészeti iskola növendékeinek munkáiból a Petőfi szülőház fényfestése.

A tartalmas hétvége teret adott több kulturális programnak, melyek között minden korosztály találhatott kedvére valót. Kiemelkedett a vasárnapi programsorozatból a Petőfi Kínában című délután, melyben Domonyi László polgármester mellett köszöntő beszédet mondott Jin Hao, a Budapesti Kínai Kulturális Központ főigazgatója is. Kínai, valamint magyar nyelven hangzottak el Petőfi költemények többek között a KEVI gimnáziuma diákjainak előadásában, ízelítőt kaphattunk a kínai zenekultúrából, hallhattuk Li Zhen Árpád magyar-kínai műfordító, a magyar kultúra lovagja előadását „Petőfi Kínában” címmel. Gmoser Györgyné, a kínai kulturális központ tanácsadója szervezésében magyar-kínai gasztronómiai kóstolóval zárult a program.

A Petőfi 200 Emlékév keretén belül Kiskőrösön még sok igen kiváló, nagy költőnkre emlékező programot szerveznek a 2022/2023-as esztendőkben, melyekre mindenkit várnak szeretettel!

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kiskőrös

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés