• Július 22. hétfő, Magdolna
Olasz testvérvárosával erősítette meg kapcsolatát Kalocsa

Olasz testvérvárosával erősítette meg kapcsolatát Kalocsa

2023. október 3. 09:00 | Kalocsa

2017. szeptember 18-án írt alá testvérvárosi szerződést Kalocsa és az olaszországi Altino településvezetője, melyet a fél évtizedes jubileum alkalmából dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármestere és Vincenzo Muratelli, Altino polgármestere szeptember 8-án, a XXXII. Paprika- és Gasztro Fesztivál nyitóeseményeként írt alá ünnepélyesen a városházán.

Részletek
Ragaszkodik óvodájához Dunatetétlen

Ragaszkodik óvodájához Dunatetétlen

2023. október 2. 10:00

Az 564 lelket számláló Dunatetétlen meglehetősen fiatalnak számít a települések között: alig néhány évtizede, 1947-ben lett önálló község. Pálfi Mihályné itt, a nagyszülei házában született 1958-ban, pályafutása csaknem negyven évvel ezelőtt keresztezte szülőfaluja történetét, és azóta a kettő összefonódik. 1985-ben, mint tanácstag, 1988-ban községi elöljáró, 1990-ben előbb tanácselnök, majd 1990 ősze óta polgármesterként vesz részt a közéletben, ma már nyugdíj mellett. Vele beszélgettünk Dunatetétlen jelenéről és jövőjéről.

Részletek
Közösséget építenek Miskén

Közösséget építenek Miskén

2023. szeptember 29. 07:00 | Miske

Egyre több külföldi vásárol ingatlant a faluban Az elöregedés a Kalocsától 12 kilométerre fekvő, 1775 lelket számláló Miskét sem kerülte el. Ahogy dr. Serföző Csaba polgármester fogalmaz, a fiatalok továbbtanulnak, és általában nem jönnek vissza. Néhány évvel ezelőtt azonban megjelentek az első, Nyugat-Európából érkező ingatlan vásárlók. A német, belga, holland állampolgárok általában a nyugdíjas éveiket tervezik – részben vagy egészben – itt tölteni. Ez a tendencia azóta is tart, és több szempontból fordulatot hozott a község életében. Például lényegesen megemelkedtek az ingatlanárak – tudtuk meg a település első emberétől, aki 2019 óta polgármester, előtte pedig Miske és Drágszél községek jegyzőjeként tevékenykedett. Több, mint 18 éve dolgozik az önkormányzati szférában.

Részletek
Csíplek Kalocsa! - fesztiválértékelő

Csíplek Kalocsa! - fesztiválértékelő

2023. szeptember 27. 10:59 | Kalocsa

Az elmúlt időszak legjelentősebb eseménye a szeptember 8-10. között 32-dik alkalommal megrendezett Csíplek Kalocsa! Paprika- és Gasztrofesztivál volt abban a városban, ahol két hungarikum hagyományát is féltve őrzik. Dr. Filvig Géza polgármester elmondása szerint a paprika betakarításának idejéhez köthető nagyszabású kulturális programsorozatot azért rendezik meg évről évre, hogy népszerűsítsék a minőségi paprikát és termesztésének hagyományait, az ezeréves érseki város történelmi múltját és gasztronómiáját, továbbá Kalocsa népművészeti örökségét. Az esemény tartalmas pillanatait megidézte meg Kalocsa első embere.

Részletek
Várossá nyilvánításának 30 éves évfordulóját ünnepelte Soltvadkert

Várossá nyilvánításának 30 éves évfordulóját ünnepelte Soltvadkert

2023. szeptember 27. 10:40 | Soltvadkert

Soltvadkert az elmúlt hétvégén a harmincéves jubileumhoz méltó ünnepségsorozattal ünnepelte várossá nyilvánításának kerek évfordulóját. A szervezők jó érzékkel a hagyományos szüreti fesztivál műsorfolyamába illesztették a neves dátum megünneplését, amelyen a nagy sikerű koncertek, pénteken a Honey Beast, szombaton a Nemazalány x Sofi és az Edda Művek fellépése mellett természetesen a várossá nyilvánítás óta eltelt három évtized eredményeiről is megemlékeztek.

Részletek
Négy díszpolgárt avattak az Uszódi Falunapon

Négy díszpolgárt avattak az Uszódi Falunapon

2023. augusztus 25. 08:00 | Uszód

Az uszódi Falunapon az önkormányzat és a társszervezők színes és változatos programjai a falu valamennyi korosztályát megszólították, kit-kit képességei szerint a műsorfolyamba is bevonták. A falunap kiállítás-megnyitóval indult a községháza főbejárati előterében, a Kapu Galériában, ahol az alkotótábor terméséből nyílt tárlat. Majd az Uszódi Gubbantós Hagyományőrző Néptáncegyüttes lépett színpadra, a tánccsoport valamennyi korosztálya talpig autentikus uszódi viseletben ropta.

Részletek
Indulhat a Civil közösségi ház kialakítása Tabdin

Indulhat a Civil közösségi ház kialakítása Tabdin

2023. augusztus 24. 10:00 | Tabdi

Egy TOP Plusz pályázat keretében elnyert támogatásnak köszönhetően civil közösségi házat alakítunk ki Tabdin – tudtuk meg Fábián Sándor polgármestertől, aki azt is elmondta, hogy a projekt egy 30 éves épület teljes megújításával valósul meg. A leendő korszerű, minden igényt kielégítő épületben három helyi civil szervezet: a tűzoltó egyesület, a polgárőr egyesület és a községi sportegyesület kap majd helyet. Jelenleg a közbeszerzési eljárás előkészületei folynak, a remények szerint rövid időn belül elindulhat a kivitelezés.

Részletek
Falualapítókat ünnepelték Császártöltésen

Falualapítókat ünnepelték Császártöltésen

2023. augusztus 24. 09:00 | Császártöltés

Immár hagyománnyá vált, hogy háromnapos ünnepségsorozattal emlékeznek a falualapítókra Császártöltésen. Augusztus 11-én, pénteken délután a Babaház megnyitójával kezdődött a rendezvény. Gatter Istvánné, vagy ahogy a faluban mindenki ismeri, Vali néni, felajánlotta a féltve őrzött porcelánbaba gyűjteményét Császártöltés Község Önkormányzatának. A gyűjteménynek az egykor volt cukrászda épületében sikerült kialakítani helyet, ahol két utcára néző helyiségben kerültek elhelyezésre a babák. 25 év gyűjtésének eredménye a közel 180 baba, amelyeket most már bárki megtekinthet.

Részletek
Megnyílt a La’ Róna Étterem Kiskőrösön

Megnyílt a La’ Róna Étterem Kiskőrösön

2023. augusztus 23. 08:00 | Kiskőrös

Rég pezsdült ekkorát a környék gasztronómiája Megnyitott Kiskőrösön a La’ Róna Étterem, mely kivételes egyedi hangulattal, gyönyörű kerthelyiséggel, varázslatosan megálmodott ételekkel, gazdag borválasztékkal várja a különleges falatokra éhes vendégeket. A nyitóeseményre szerkesztőségünk is meghívást kapott, így első kézből szereztünk tapasztalatot az igényes, de megfizethető árakkal működő étteremről.

Részletek

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés