• Április 22. hétfő, Csilla, Noémi
Országosan változik az orvosi ügyeleti rendszer

Országosan változik az orvosi ügyeleti rendszer

2023. október 25. 12:14

2023. november 1-jétől az egész országot érintően, így Bács-Kiskun Vármegyében is jelentősen átalakul az orvosi ügyeleti rendszer: egy egységes struktúrában az Országos Mentőszolgálat biztosítja az ügyeleti alapellátást, ami egy háziorvosi ügyeleti és egy sürgősségi ügyeleti rendelésből áll majd.

Részletek
Magányos gyöngyszem a Duna-parton – Ordas

Magányos gyöngyszem a Duna-parton – Ordas

2023. október 25. 12:12

Ordas települést egy 1239-es írásos anyag már ezen a néven említi. A Duna-parti település elnevezését egy honfoglaló vezér nevéből eredeztetik. Adottságait, földrajzi elhelyezkedését tekintve az itt élők valóságos földi paradicsomként tekintettek a falura, különösképpen abban az időben, amikor megtermelt javaikat – krumplit, salátát, káposztát, hagymát, paprikát – a hajnalban induló hajóval a fővárosba tudták szállítani, majd miután ott eladták, még az esti hajóval visszatérhettek Ordasra a bevétellel. Bár az értékesítés e formája már a múlté (a hatvanas évek végén a hajóállomás is megszűnt), a lenyűgözően szép falukép, a gyakran százévesnél is öregebb parasztbarokk lakóépületek, a zegzugos, virágoktól tarkálló utcák ma is paradicsomi szépséget idéznek. Az alig 450 lelket számláló község polgármesterével, Szabó Zsolttal arról beszélgettünk, hogy milyen az élet manapság Ordason. Ott, ahol lassan huszonöt éve kitartóan áldoznak pénzt, munkát, figyelmet arra is, hogy részt vegyenek a Virágos Magyarország versenyen. Fáradozásaikat különböző díjakkal jutalmazták, melyek közül a Miniszterelnöki Különdíj volt a legmagasabb. A környezetszépítés – mondja a polgármester – a lakosok, az önkormányzat és a helybéli Véger Imre kertészetének összefogásával valósul meg.

Részletek
Megújult Szakmár-Felsőerek belterületi főútja

Megújult Szakmár-Felsőerek belterületi főútja

2023. október 4. 09:00 | Szakmár

A decemberi végi átadási határidő előtt hat hónappal elkészült az egykor önálló, ma Szakmár község egyik különálló településrésze, Felsőerek belterületi főútjának felújítása. Felsőerek az egyik legnépesebb egykori szállás a kalocsai járásban, ahol a betelepüléseknek köszönhetően jelenleg több mint százan élnek. Felsőerek közúton a „falukat összekető” 5308-as útból, Újtelek központjában kiágazó 53109-es számú mellékúton közelíthető meg. Ugyan a több kilométer hosszú bekötőút nincs a legjobb állapotban, de a kétóránként közlekedő helyibusz járatoknak köszönhetően a legszükségesebb javításokat a vármegyei közútkezelő elvégzi.

Részletek
Olasz testvérvárosával erősítette meg kapcsolatát Kalocsa

Olasz testvérvárosával erősítette meg kapcsolatát Kalocsa

2023. október 3. 09:00 | Kalocsa

2017. szeptember 18-án írt alá testvérvárosi szerződést Kalocsa és az olaszországi Altino településvezetője, melyet a fél évtizedes jubileum alkalmából dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármestere és Vincenzo Muratelli, Altino polgármestere szeptember 8-án, a XXXII. Paprika- és Gasztro Fesztivál nyitóeseményeként írt alá ünnepélyesen a városházán.

Részletek
Ragaszkodik óvodájához Dunatetétlen

Ragaszkodik óvodájához Dunatetétlen

2023. október 2. 10:00

Az 564 lelket számláló Dunatetétlen meglehetősen fiatalnak számít a települések között: alig néhány évtizede, 1947-ben lett önálló község. Pálfi Mihályné itt, a nagyszülei házában született 1958-ban, pályafutása csaknem negyven évvel ezelőtt keresztezte szülőfaluja történetét, és azóta a kettő összefonódik. 1985-ben, mint tanácstag, 1988-ban községi elöljáró, 1990-ben előbb tanácselnök, majd 1990 ősze óta polgármesterként vesz részt a közéletben, ma már nyugdíj mellett. Vele beszélgettünk Dunatetétlen jelenéről és jövőjéről.

Részletek
Közösséget építenek Miskén

Közösséget építenek Miskén

2023. szeptember 29. 07:00 | Miske

Egyre több külföldi vásárol ingatlant a faluban Az elöregedés a Kalocsától 12 kilométerre fekvő, 1775 lelket számláló Miskét sem kerülte el. Ahogy dr. Serföző Csaba polgármester fogalmaz, a fiatalok továbbtanulnak, és általában nem jönnek vissza. Néhány évvel ezelőtt azonban megjelentek az első, Nyugat-Európából érkező ingatlan vásárlók. A német, belga, holland állampolgárok általában a nyugdíjas éveiket tervezik – részben vagy egészben – itt tölteni. Ez a tendencia azóta is tart, és több szempontból fordulatot hozott a község életében. Például lényegesen megemelkedtek az ingatlanárak – tudtuk meg a település első emberétől, aki 2019 óta polgármester, előtte pedig Miske és Drágszél községek jegyzőjeként tevékenykedett. Több, mint 18 éve dolgozik az önkormányzati szférában.

Részletek
Csíplek Kalocsa! - fesztiválértékelő

Csíplek Kalocsa! - fesztiválértékelő

2023. szeptember 27. 10:59 | Kalocsa

Az elmúlt időszak legjelentősebb eseménye a szeptember 8-10. között 32-dik alkalommal megrendezett Csíplek Kalocsa! Paprika- és Gasztrofesztivál volt abban a városban, ahol két hungarikum hagyományát is féltve őrzik. Dr. Filvig Géza polgármester elmondása szerint a paprika betakarításának idejéhez köthető nagyszabású kulturális programsorozatot azért rendezik meg évről évre, hogy népszerűsítsék a minőségi paprikát és termesztésének hagyományait, az ezeréves érseki város történelmi múltját és gasztronómiáját, továbbá Kalocsa népművészeti örökségét. Az esemény tartalmas pillanatait megidézte meg Kalocsa első embere.

Részletek
Várossá nyilvánításának 30 éves évfordulóját ünnepelte Soltvadkert

Várossá nyilvánításának 30 éves évfordulóját ünnepelte Soltvadkert

2023. szeptember 27. 10:40 | Soltvadkert

Soltvadkert az elmúlt hétvégén a harmincéves jubileumhoz méltó ünnepségsorozattal ünnepelte várossá nyilvánításának kerek évfordulóját. A szervezők jó érzékkel a hagyományos szüreti fesztivál műsorfolyamába illesztették a neves dátum megünneplését, amelyen a nagy sikerű koncertek, pénteken a Honey Beast, szombaton a Nemazalány x Sofi és az Edda Művek fellépése mellett természetesen a várossá nyilvánítás óta eltelt három évtized eredményeiről is megemlékeztek.

Részletek
Négy díszpolgárt avattak az Uszódi Falunapon

Négy díszpolgárt avattak az Uszódi Falunapon

2023. augusztus 25. 08:00 | Uszód

Az uszódi Falunapon az önkormányzat és a társszervezők színes és változatos programjai a falu valamennyi korosztályát megszólították, kit-kit képességei szerint a műsorfolyamba is bevonták. A falunap kiállítás-megnyitóval indult a községháza főbejárati előterében, a Kapu Galériában, ahol az alkotótábor terméséből nyílt tárlat. Majd az Uszódi Gubbantós Hagyományőrző Néptáncegyüttes lépett színpadra, a tánccsoport valamennyi korosztálya talpig autentikus uszódi viseletben ropta.

Részletek

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés