• Április 30. kedd, Katalin, Kitti
Közélet 2023. április 24. 09:12

Világszenzáció Kiskőrösön: Lézerrel küldték a világűrbe Petőfi verseit

Világszenzáció Kiskőrösön: Lézerrel küldték a világűrbe Petőfi verseit
Világszenzációnak lehettek tanúi mindazok, akik április 15-én este kisétáltak Kiskőrös város főterére. A Petőfi200 Emlékév programjaihoz csatlakozva, Kovács Tamás kiskőrösi vállalkozó, a Lasershow Hungary International Kft. tulajdonosa, csapatával egy egyedülálló kezdeményezést valósított meg.

Hirdetés

Hirdetés

A világon elsőként egy úgynevezett lézerrádióval, lézerfénybe kódolva juttatták ki Petőfi Sándor költeményeit négy nyelven a világűrbe. A harminc kiskőrösi diák, magyar, angol, német és kínai nyelven, mintegy másfél órán át szavalták Petőfi verseit, melyet a szakemberek „fénnyé alakítottak” a világ legnagyobb teljesítményű lézer paneljaival. A versek a 9 panelnek köszönhetően kijutottak a világűrbe, és ha létezik rajtunk kívül bármilyen intelligens gondolkodású életközösség, a fényjeleket visszakódolva saját nyelvükre, meghallgathatják, megismerhetik Petőfi Sándor verseit. A lézerfény 300 ezer kilométert tesz meg másodpercenként, kikerüli az útjába eső akadályokat, így irányt is képes változtatni. A fénynyalábok a légkör alsó rétegét áttörve szabadon terjednek tovább a végtelen világűrben az idők végezetéig. A Földön pedig mintegy 40 kilométeres körzetben lehetett látni a sztratoszférába törő fénynyalábokat.

Domonyi László polgármester a kiskőrösi programért közösségi oldalán is köszönetet mondott: „Csodálatos élmény volt a mai lézershow és verses műsor! Köszönöm a Lasershow Hungary International Kft.-nek és Kovács Tamásnak! Örülök, hogy Kiskőrösön valósították meg világszinten egyedi fejlesztésüket és műsorukat. Köszönetem a kiskőrösi iskolák diákjainak - felkészítő pedagógusaiknak, valamint Szomorné Szepcsik Éva tanárnőnek, aki összefogta - a szavalókat!”

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kiskőrös

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés